Tuesday, September 14, 2010

Rangkuman Raya

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Sekitar Hari Raya Tahun ini.

Dua hari sebelum raya(Rabu), aku balik kampung utk bukak puasa.
Aku sempat gempaq mak aku dan kakak aku bahawa raya hari kamis.
mak aku pon kata:

"beh.Amon raya kamis, napanya pang yang ade, uma kadakda mali lagi bahan2.
makanan nasi impit dgn kuah kacang haja pang."

kakak aku pulak:
"Woi, mana boleh raya esok, kalo raya esok aku kena balik melaka hari sabtu.tak aci.tak best!!"

Tahun ni giliran aku beraya di Kamunting.
Bukan di rumah mentua, tapi di Rumah sendiri.
Seawal pagi, aku pi solat Hari Raya di Masjid Kampung Pasir.sebelah ISA.

kemudian bila balik, membantu Bini menyusun juadah.
inilah sebahagian juadah.

BAHAN2 MEE KARI CIKGU MIZA dan rendang Ayam cikgu miza.

Ketupat palas Encik KIMI, Randang Daging cikgu Miza dan nasik Impit Encik KIMI.

Tong ayaq en kimi


Sambil2 tu Juga kami begambaq raya.
Ini sebahagian gambaq.
Caption: nany nak duit rayerrr

Nany Posing2

Nany dgn umi dgn aboh

Tak abih posing lagi

Tantik tak baju nany?




ngam2 siap, kanak2 pon sudah dtg beraya.
seperti biasa, aku paksa depa makan dulu,
kalo tak mkn, aku tak bagi duit raya.
hahaha.

tengahari sikit,
mak pak mentua aku dtang beraya dgn adik2 ipaq.

selepas solat Jumaat,
baru la tetamu selain kanak2 pancari duit raya datang.

antaranya staff2 aku,
Habib dan bini,
Sapuan fathi dan bini,
kawan bini aku bersama pasangan.
haha.

Malam, kami sekeluarga berehat.

Pagi raya kedua baru betolak balik ke Parit Buntaqq.

Elok2 sampai kampung, rupanya depa nk pi umah bangpoi makan2.

lalu kami semua menuju ke umah bangpoi untk makan2.
Ini antara gambar2 yang sempat di Snap.

Keluarga Kak Anne sedang membincangkan isu keta baru hafizudin. Resolusi sebulat suara menyokong supaya anak2 naik keta zudin dan tak naik dgn abah dan mak depa bukan kerana keta abah slow, tapi kerana mak depa suka control keta guna voice command.
Kelihatan Abngpoi sbagai pengulas dan atam sebagai mak pacak.

Kelihatan Ateh, Cikgu Miza, Uma dan kak ros tidak menghiraukan orang lain kerana sedang mengkedarah siakap 3 rasa.

kemudian Tentera Kak AN pon tiba, ada baby munirah.nany mcm biasa, bagi hint kat mak dia.

Kamudian raya ketiga,
sesi kakak2 aku balik umah mak mentua.
ini sebahagian gambar2.
Sanak saudara berkumpul memberi sokongan moral kepada Angah ET kerana dia kena balik umah mak mentua.wawawawawa.
kelihatan kepala iqbal (satu2nya penyokong Man U dlm family kami) tidak pulang ke umah atuk beliau di Son lee(side abah dia) hanya kerana ingin menonton Man U menag, tapi Man U SERIIII.boo.


Bangjezz cuba memberi semangat dengan mengatakan bahawa dia dah berpuluh tahun balik umah mak mentua, tadak hall pon, kadang2 time tak raya pon dia balik, atau on the way pi kutip kelapa sawit pon dia ada mai.tadak hall.

Aku hanya beraya ke Rumah Arin tahun ni,
nak pi umah kanot, dia kata dia pi langkawi,(walhal ntah2 kena tangkap kes pukul bakar dan buang tu?)
nak raya rumah hawa, dia tutup henset.
Ajma tak ajak beraya umah dia, apatah lagi pidin.
sapuan pula dia dah mai umah aku.haha.

Harini(Raya ke-5) ada lagi member nk datang,
so bini aku ada buat masak lagi,
ajak kanot mai, dia kata tadak keta (Kena tahan utk siasatan lanjut kot)hihihi.

esok dah start kerja, malaihnya.huhu.
Apa2 pon,selamat hari raya semua.

Entry akan datang, dekorasi rumah untuk raya oleh KIMI leong.tantik tak???

7 comments:

k.a said...

selamat hari raya a.kimi, miza n nany..nany cun pakai tudung..

Raihan Shaari said...

waaah...!!! tantiknye rumah Kimi Leong.. boleh amik side job buat deko-deko plak...

KiMi said...

K.A: Slamat hari raya K.A.
Kak An: jangan tak tau, I pandai deko2 ni tawww.nanti I nak bukak bisness interior design pulak, baru la mengancam giteww.

Anonymous said...

aik. deko? surprise surprise surprise!!!

aku tumpang keta kak aku. mmg la tadak keta balik raya kali ni. ajak mai kulim tamau. eksyen.

kanot

kelisa_samudera said...

selamat hari raya. dah raya ke 13 dah time aku ucap kat hang.

Ahhar Hamzah said...

Habib dan bininya dikira sbg pencari duit raya??!

Ahhar Hamzah said...

Aku dilist sbg pencari duit raya??