Tuesday, December 23, 2008

Baru.

Hah.
Aku dah start kerja firm baru mulai semalam.
Macam biasa,
(kpd yang selalu lompat firm)
hari 1st lepak2, kenal2 staff, tatau nk buat apa.
NGANGA.

bilik aku di hujung opis.
meja aku mengadap kaca yang besar.
Jadi semua aktiviti staff aku nampak.

Aku ditunjukkan oleh sorang Partner
berkenaan dgn network.
Dokumen ni dlm folder mana.
gitu2 la.

Pastu aku terpandang pada Taskbar.
Eh?ada YM kataku buat2 terkejut.
Partner tu pon kata,
sini YM adalah mode of communication.
Lagi satu kita guna SKYPE.

aku pon tatau skype tu cana.

tak kissah.
Yang penting,
Bole YM tanpa rasa tidak berkat.haahhaa.

mula2 aku igt tahun depan baru start.
Tapi boss lama inform bahawa gaji aku telah
dipotong untuk ganti duit PC09,
potong2 tinggal beberapa Rm saja.
jadi, aku terpaksa masuk kerja awal.
Cari duit ma..

Kepada MArdiah M.Kula,
dengar2 ada cerita baru?
bila nk bagitau?

Kepada KANO dan Ki Kola,
Tahniah dengan kelahiran
Bayi lelaki SEBERAT 3.6 KG itu.

Sms sampai pukul 3 pagi kot.
2 Kali lak tu,
Tapi salah aku mengset ringtone
menggunakan lagu Paramore.Gila terkejut.

aku sms kano kata tahniah.
Anak berat Macam Mak Pak dia.hahaha.
Tahniah, selamat tak cukup tidor.

***********************************

LIVERPOOL stays on top of the Lig.

Thursday, December 18, 2008

LAST DAY?

Untuk rakan2 aku yang aku dah bagitau,
Depa tau la harini last day aku bekerja untuk Firm ni.

Ya.Aku tender Resignation sebulan yang lalu.
Menggunakan kerangka surat Resign Milik Aseb
yang Popular itu.
Bukan Aseb popular, tapi kerangka surat resign beliau.

Kenapa surat beliau menjadi Pilihan,
sebab keberkesanan surat beliau amat dikagumi.
Dengan rekod lompat 3 firm dalam masa setahun,
Aseb antara yang terer tulis surat resign,
Ditambah dengan beberapa ayat JAMBU
seperti "For the best Interest of Both Parties"
dan juga "without taking into consideration my annual leave".

Ya.ia berkesan untuk aku.
Tapi rugila, annual leave aku ada 10 hari lagi.burn.

Sejak hari Isnin lalu aku dok clearkan file.
jadi sori kepada Linda yang tag aku, tak sempat buat lagi
entry teg hang tu.

Arin pon aku rasa tentu dia tengah
clearkan file2 sebab dia nk pindah KL.

Kira sebagai courtesy la kepada firm
dengan mengclearkan apa2 yang mungkin boss
tak tau lansung apekejadah perkara yang berlaku itu.

Aku tidak sekejam seorang rakan aku itu,
Pada hari last day beliau,
beliau tidak jumpa mencari satu file
untuk mention kat court.
Setelah ditanya semua org termasuk boss beliau,
boss beliau pon buat tatau,
dia pon tak jumpak file tu, lalu dia tak pi Court.
client pon kena JID.

last2 rupanya file tu ada bawah meja dia,
dia pon tatau sapa letak situ,
dengan sengap2 dia letak file tu Baaaaaaaawaaaaaaaaaahh meja boss dia.
File tu sebenarnya boss dia punya,
file general.

Lepastu dia pon tatau apa terjadi dgn file tu.

Aku pulak, tengah sibuk tulis2 note pada file
supaya sesiapa yang amik alih akan tau apa next step.
kalo tatau kol saja aku.Aku masih bekerja di Taiping.

Tadi kelik dari ipoh dah dtg amik file2 general,
dia nk sambung katanya.Benk punya kau tinggal jer dulu katanya.haha.

kerani2 aku dari semalam masih meminta supaya
aku stay kerana deorg tanak Loyer pompuan yang ganti,
Pompuan susah, banyak songeh kata mereka, sedangkan mereka pompuan.


petang ni aku allocate pulak untuk aku
uninstall program2 seperti Ares, YM, dan sebagainya.
juga aku kena copy gambar2 perbualan YM aku dgn Kanot dan aseb
yang telah aku snap itu.
Precedent2 pula aku dah copy ke satu folder dalaman dan di hidden kan.

dan last sekali aku akan buang password PC ini.
sebelum tutop dan melangkah pulang....

Tahun Baru, aku akan mula kerja di tempat baru,
klik dari ipoh dah ajak aku turun sana makan2,
I baru ambik duit rebet tadi, sementara I kaya,
baik ko turun Ipoh, kita minum2 makan2 dengan lan katanya.

sebelum masuk kereta...kelik berkata..
Gooodluck keje tempat baru..
Thankz kataku...

Tahun baru...Tempat baru...
Rezeki baru...InsyaAllah....

Friday, December 05, 2008

Kami dan Malinja

Aku ke Lembah klang Rabu dan Khamis lalu.
Atas urusan kerja.

Tapi aku bukan nk cerr pasal kerja, Mallas nk kerja.haha

Aku dah Sms kanot untuk roger rakan2 lain.
Supaya berkumpul di Malinja.
Port lama zaman muda2.

Kira Reunion secara bujang la.

Kira2 kul 8.30 aku tiba dulu di sana.
Tak lama kemudian kanot pula Tiba.
Kami sembang2 sementara menunggu aseb.

Kaie tak dapat datang kerana khabarnya BIZI di Terengganu.

Aku dan Kanot Khuatir
kalau2 Aseb akan mengamalkan Konsep
"Pi Dullo"nya.
Kerana masa aku tepon tadi dia macam gelak2 kecik.Hehe gitu.

Kemudian aseb pon tiba.
Aku dan Kanot Tepuk dahi.
Aseb tak mengamalkan konsep "Pi Dullo',
tetapi dia mengamalkan konsep
yang juga dipelopori oleh beliau iaitu konsep
"BINI ORDER".
Aseb datang bawak Asne daa...

Aku dan Kanot menyangkakan Program untuk bom
aseb tidak dapat dijalankan dgn sempurna
kerana adab depan bininya kena jaga.

Mungkin itu jugalah sangkaan Aseb,
dengan bawak bini, kami mungkin akan lebih berlapik.

Malang bagi aseb,
tanpa disangka oleh beliau dan juga kami,
Asne juga mengambil peluang bertemu dgn kami
untuk cari "gu" bom aseb.

Asne bertindak sebagai super-sub menggantikan kaie
dengan prestasi yang agak mengejutkan.
Nampaknya ketiadaan kaie dpt diisi oleh Asne.

aku, kanot dan asne bergabung mengebom aseb
dan keputusan akhir ialah 3-0.haha.

Aseb hanya mampu bertahan dengan perkataan Pung**q yg diulang
16 kali.

Nampaknya dengan prestasi yang ditunjukkan Asne,
kaie terpaksa memanaskan bangku simpanan.

sedikit gambar2 malam tu.



ini kanot, eh? mana kanot, not! Not!
eh ada, sori, flash tadak.



Ini muka Asne yang puas hati
dengan prestasi semasa beliau.


Ini pula Muka Aseb.Kena bOm, biasa la.

Sebelum pulang,
aseb sempat passing DVD FM 09 dan Fifa 2006.
Tukun da tak mampu main Fifa 09, jadi ajak aku main Fifa 06.layan jer la.

***********************************************************************

Selamat Hari Raya Aidil-Adha
dari aku, Miza dan Hanany.

Kami beraya di KL tahun ni.


********************************************************************
Member kita Arin dah BERENTI JADI LOYERRRRR!!!!!!!!!!!!
kita yang lain bila lagi??????????????????

Tuesday, December 02, 2008

Anak.

Dah lama aku tak update gamba anak aku.

sbb aku tadak idea lain.
cerita pasal anak la.


Haa..Ini dia anak yang mewarisi genetik mak dia.
Umur baru setahun setengah, dah pandai
pi survey baju sendiri.



Tak habis2 lagi survey baju.
Hanany: wah, byk betul pilihan.murah2 lak tu.


Lepas pilih baju, pilih buku pullok.




Buku ni takbest, letak balik.




Haaaa.....yang ni best.


Bahaya betul, kecik2 sudah terer shopping.

Friday, November 28, 2008

Hah.

Sorang kawan aku dok sebuk pasal politik.

Sorang lagi dok stress sampai lupa diri.

Sorang dok mencipta persoalan kat semua org dan
katanya hari2 soal kat laki dia.
Pastu siap suruh aku jawab soalan dia dlm versi kelakar.

Sorang pulak dok ada kt luar negeri.

Aku pulak dah tadak idea nk buat entri.
sebab apa aku tatau.
otak sebuuuu jer...

Aku bukak2 la baca katun dilbert.
Tak dak idea.

Pi baca la blog kawan aku yg suruh aku jawab soalan dgn kelakar.
tadak jugak idea.
Kerja2 atas meja ni pon aku tatau nk buat apa.
kira tahap sebuu la.
Aku anggap ni bukan stress.
ini adalah sindrom ujung tahun.
rasa macam nk bercuti.

sampai bila baru aku akan ada idea nk tulis..
Tatau la...

*********************************************

Khutbah Jumaat Masjid Bukit Jana.

Khatib berkata bahawa jangan bergurau menggunakan
perkataan yang tidak baik.

Takot ia menjadi doa.

Mungkin itulah sebabnya masyarakat kita sekarang ni jadi pelbagai
masalah.

Mungkin ia kesan gurauan yang tidak baik.

Contohnya seperti kanot memanggil aku buduh.
Lalu aku memanggilnya Buduh x 8.

Dia membalas dgn :@)
Aku balas balik.

Takot jadi doa.

Tapi, yang lagi menakutkan, gurauan aku dan kanot terhadap aseb,
menjadi doa,
dan doa itu makbul.
tak ka merana dia.

Kan not?hahahahahah.

Monday, November 24, 2008

Rangkuman

Aku ke kenduri abg man Sabtu lepas.
Di lenggong.

AKu sangkakan umah dia dia kawasan pekan2 sikit.
Tapi rupanya celah2 bukit-bukau.
jaln pula lebih kecil dari Parit Haji Amin.

Yg lebih mencabarnya,
Kalo p.hj Amin,
kita tau kalo tayar jatuh dari tar,
kereta akan masuk parit,
tapi di lenggong, kita tidak pasti apa
disebalik belukar itu.

Dan aku tidak memandu Proton(Lancer) aku itu,
jadi aku kena lebih berhati2.

DI sana jumpa dengan Amir (Chembring HSK)
Abang Amet (Ex-HSK)
abag laza(HSK)

Tahniah kepada ABG man dan Bini.

Bakal menyusul..Kenduri mi Tuid, Pejan, Pejul Aswad.
ada sapa2 lagi nk aku umumkan?sila SMS.
**********************************************************

Aha...mungkin blog aku ini agak popular,
ada org minta tolong iklankan Blognya disini.

Kepada yang suka blog makanan atau resepi,
silalah ke blog ini.

http://periuktanah.blogspot.com


Penulis blog ini adalah
bekas Kaunselor UITM shah Alam
yang kemudiannya meletak jawatan
lalu membuka perniagaan
sendiri dengan menjual nasi lemak,
mee dan menerima tempahan memasak.

*********************************************

Jumaat lalu
Lawan FiFA lg dgn Kanot,

mula2 kanot menang 2-0.
itupun sebab anak aku Join tekan2 keybord.

Kali kedua main,
anak aku tak kacau dah,

Kanot leading 2-0.
sebelum aku menyamakan kedudukan sebelum
separuh masa pertama berakhir.
Kemudia aku skor lagi tiga bijik.
kanot skor pula sebijik.
Final skor.5-3.
Kanot dibelasah.

Aku ajak aseb pula,
dia kata PC nya tahap TUKUN.
"TUKUN aku tunggu dapat bonus"
baru bole upgrade untuk main FIFA09 katnya.
***********************************************

Raya haji ni aku raya kat KL.
jadi, insyaAllah aku akan ziarah kwn2 di sana.
Sila masak ya.kalo nk beli bungkus,
pastikan ia nasik ayam panas malinja
ataupon nasik kukus ayam dara tmn melati.

**********************************************

Monday, November 17, 2008

pening. +++ edited lepas mkn tghari.

Anda mahu berenti kerja kerana mendapat
Tawaran yang lebih baik dari apa yang
anda dapat sekarang.

Anda telahpun memberi notis kepada
Boss anda tentang itu.

Boss anda datang berjumpa dgn anda
untuk berbincang.

Boss enggan menerima perletakan jawatan anda
lalu memberi Counter offer.

Anda menegaskn duit bukan masalah.

Boss anda mengoffer benefit lain.

Bagi situasi ini,
terdapat beberapa konklusi.

1) Boss berpuas hati dgn prestasi anda
dan tidak mahu kehilangan khidmat anda.

2)Boss menyangkakan semua kerna duit
dan duit bole beli apa saja.

3)Ini adalah petanda bagus untuk anada kerana dalam
keadaan ekonomi down ni, market anda semakin tinggi.

Kepala anda pening.Tapi sekurang-kurangnya anda perlu bersyukur kerana
anda pening kepala kerana anda ada menerima
beberapa offer kerja yang bayarannya lebih dari cukup untuk
membela anak bini.
Ada org lain pening kepala kerana takda kerja akibat ekonomi jatuh,
dan tak cukup makan anak bini..

*********************************************************************

Setelah bertahun2 tidak lawan Fifa dgn kanot,
akhirnya pada Jumaat malam yang lalu,
aku telah online lalu membuzz dgn kanot.

Terdapat sedikit masalah pada awalnya kerana
Fifa 09 ni susah sikit cara connection nya.
kena sambil memberi dan menerima arahan melalui YM,

Kami kena tekan butang dlm masa yg hampir sama.

Kanot kena tekan Host.
Aku kena tekan accept.

mula2 agak "Gegegege"
aku dah jangka kerana kanot kata PC nya tahap tukun sikit.

kemudian agak Ok.
yang menariknya.
walopun setelah beberapa tahun tak berentap.

KANOT KALLLLLAAAAAAAAAAAHHHHHH.
2-1

Freekik dari Gerrard dan gol Torres berjaya membenam kanot.
walopun Berbatov berjaya merapatkan jurang.

BOOOOOOOOOOOOOOOO kanot.

Jumaat ni online lagi.
waktu tu ja bini aku bagi line clear untuk online main game.HAHAHAHA

*****EDITED LEPAS MKN TGHARI*****************************

Bini aku sembang dgn Jiran sebelah.
Jiran sebelah tanya, Tak balik kmpung kah last week?

Eh??bini aku kata, kami balik.

Jiran tanya lagi. Semalam kul 8 mlm dah ada kat rumah kan?

Bini aku kata, EHH?semalam dekat2 kul 11 baru ada kt umah.

Jiran tanya lagi.
Abestu sapa yang basuh baju kul 8 mlm tadi?

Pastu mlm sebelum tu ada org basuh pinggan.
(sinki mengadap sinki umah sebelah, kalo mlm akan nampak byg2 org umah sebelah)

Bini aku jawab. Manada org!!

**Rupanya jiran kami igt kami ujung minggu ada kt umah,
walhal kami selalunya balik kampung..

Katanya, selalu mlm ujung minggu, ada "orang" kt umah kami.

Bini aku pulak sejak dua menjak ni selalu sakit belakang.
gi Doktor, tadak apa2.

Membuatkan aku teringat cerita shutter.(LOGOR)

Akak jiran yg pernah gi berubat kata, itu salah satu tanda
ada benda menumpang, termasuk juga, lenguh2 sendi dan badan sakit2.

Aku igt nk bawak anak bini pi berubat juga.
Cuma yg aku takut ustat tu akan kata..
"HANG LA JIN NYA.Berapa hari solat subuh di luar waktu?"
hahaha.

Friday, November 07, 2008

Bizi sikit dan cerita di rumah..

Ya!
memang aku dah lama tak update.
Bizi.
Sehinggakan aku terpaksa bawak balik kerja ke rumah.
yang aku tak pernah buat sejak 2 tahun lalu.

Aku jugak tak dan online.sori ya aseb dan kanot.
Aku tak online tadak kena mengena dgn Livepool seri dgn A.Madrid.
sbb MANU dgn asenel pon seriiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Arin, Isnin baru aku email Sample JDS kat hang.
Tu Pon mungkin tengahari kerana pagi aku
kena Pi lembah Beriah attend Signing.

Am
Aku dah habaq kat kakak aku apa yang hang pesan.
Waktu itu aku pon tadak di opis karena aku pi court.

Kanot & Aseb lagi.
Esok Man U dgn Asenel akan kalah dua2 sebab petir panah padang.
Dua2 team mati.Kallah.

Konklusi, Aku bizi sikit.

**********************************************************

Semenjak dua menjak ni bini aku
mesti akan tutup semua pintu bilik sebelum tidor.
yang mana sebelum2 ni dia tak buat centu.

Dia akan pastikan semua pintu bilik ditutup,
kalo dia tak pasti, dia akan bgn check.

Semalam aku pon tanya.
"Kenapa Umi tutop Pintoooo?"

Dia sengih............
heeeeeeeeeeeeeeeee...............

"Abg nk tau?"
Haritu mcm biasa za bangun bancuh susuuuuuuuuu...............

Pastu dari bilik belakang,
ada org tegur..
"haiii.........Bancuh susu ker????????.........."

Pastu kalo lalu dpn bilik tgh,
ada yang ngurat.EHEM2 dia kata.

WAH!!!!
dah samapai tahap tegur.
patutla dia terus tutop pintu.


sebelum ni setakat
mesin basuh terpusing sendiri..

Tivi Tertutop sendiri.
Remote berubah tempat.
Nampak sekilas pandang bayangan org.
dan mcm2 lagi.
kira bole tahan lagi.

kalo dah tahap tegur...mesti cuak..
Aku selalo pon, kalo bgn tgk Champions Lig...
Mmg rasa ada member tumpang sekaki....heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..
***************************************************************

Monday, November 03, 2008

BLOG ni dan Cerita kawan2 serta Rahsia KAwan2.

kebanyakan cerita yang aku
tulis dlm blog ni
adalah kisah harian rakan2 dan diri aku.

dan majoritinya adalh kisah yang bukan Rahsia,
Ada juga yang aku tak tau status
rahsia atau tak.kira grey area.jadi aku tulis jer.

manakala yang rahsia, i.e kawan2
yang kenal aku, akan pesan bahawa sesuatu cerita itu rahsia.
maka, aku takkan cerita dlm blog kerana rahsia.
Byk jugak rahsia yang aku pegang.hahah.

Ada juga yang buat special request untuk aku masukkan berita deorag.
seperti Pejan.

yang mana Pejan akan melangsungkan perkahwinan.
dia bagi tarikh pada aku dan mintak aku tuliskan dlm blog.

Jadi, Tahniah kepada Pejan dan Mimi yang
akan melangsungkan majlis perkahwinan pada...
err....mesej yang pejan bagi tu aku tadak la..

Sbbnya, aku cerita kat bawah ni nanti.

Pointnya ialah.
PEJAN nak kawen.
jadi mana2 pompuan yang suka kat pejan,
anda boleh start frust sekarang.
hahaha.

Begitu juga kpd sesiapa yang pernah terminum air sirap
Pejan di rumah kenduri.Sila lupakan Pejan.HAHAHAHA.

aha.pejan dah sms.nikah pada 20-11-2008
manakala kawen pada 27-12-2008.

Bagitu juga sesiapa yang minat kat Mimi.
sila lupakan beliau.
Hahahaha.

Tahniah kepada Pejan dan Mimi.

************************************************************************
Kenapa Sms pejan takder?

Sabtu lalu aku bawak bini
aku Jalan2 Taip[ing Sentral.
Kami tak pernah jalan2 lagi kat situ.

Wah2. mcm2 kedai ada.
barang2 pon murah2.
Bini aku seperti biasa,
masuk kedai baju Kanak2 dulu.

Memang byk pilihan dengan harga berpatutan.
(promo Taiping)

Kemudian, kami ke tingkat dua.
menuju ke kedai Hempon.
macam biasa. nk tgk2 saja.

Aku dah beberapa tahun kata nk beli hempon.
tapi tak beli2 juga.

fon bini aku pon tahap uzur
kerana Hanany suka tawuk.

Aku terpandang satu Fon.
Buatan Malaysia.
berbentuk seperti MP3 player.
Macam biasa.
Aku mintak nk tgk,
spec dan sbgainya.

Ada kamera 2.0 megapiksel siap dgn Flash.
Memori kad Mini SD 512 Mb percuma.
Bole main MP3,MP4 dgn earphone seperti MP3 player.

aku mintak test dengar.wah.sedap bunyinya.
yang aku terkejut.harganya bawah dua ratus.
Aku dgn ayat2 meminta kurang,

dapat la kurang, aku kata aku nk beli dua.
dapat la kurang.dan aku tak beli dua.
hahaha.

dan aku tak beli satu.

Aku beli 3 bijik.

hahaha.
satu untuk aku,
satu untuk miza,
satu lagi kakak aku kt kampung yang kirim.

itu pasal la sms lama2 dah takda.
ada dlm fon samsung flip yg rossak itu.

selepas beberapa tahun nk beli fon.
akhirnya aku beli juga.
yang murah pon ok.
asal bole call in call out.

Thursday, October 30, 2008

..

Mengakhiri Penderitaan Kanot ....

Pagi ni, aku datang opis.
Bukak Komputer.
Macam biasa.
bukak Blog.
Klik kat link kawan2.

WAHH!!!.Kanot cuba mengebom
aku dengan menggunakan nama aku dalam
situasi yang diceritakannya.

HAHAHA..balas dendam entry yang lalu la ni..
cuma kurang "kick" la kanot atas sebab..
hang hanya menggunakan nama aku sahaja
bagi situasi yang hang gambarkan...
dan hang cuba mencipta alasan baru aku ke Perlis.
i.e: semua itu hanya khayalan penulis.

Bezanya dgn entri aku tentang hang,
menjadikan ianya "KICK" kerana,
ia adalah FAKTA yang mungkin sudah diketahui
ramai pembaca blog ini.
lebih kurang mcm Judicial notis la..hahahaha.

Tindakan kanot juga mungkin disebabkan
tindakan Asne dlm entry beliau pada ayat2 terakhir itu.
Kanot nampak aku sudah ada pengikut.
hahahah..

Ok la not, aku akan akhiri penderitaan hang
yang disebabkan oleh entri SABDA yang lalu.

TAPI AKU AKaN MULAKAN PENDERITAAN
YANG LEBIH LAGI DENGAN ENTRY TERBARUUU!!TUNGGUUU
HAHAHAHAHAHA!!!!!(GELAK JAHATT)

******************************************************

Sapa sokong pendapat aku bahawa Malaysia
sudah tidak seselamat dulu?

Pastinya ramai.

Pagi tadi, sebelum pi kerja,
aku baca paper metro sekejap.
kes org culik baby, pastu jual harga RM 500.
culik dari rumah lak tu.

Pastu, sekarang ni, setiap hari kita dengan kes Rompak.
Ragut, Rogol, Bunoh.Culik kanak2.

aku igt zaman 1980-an dan awal 90-an dulu.

budak2 kecik bebas main2 kat padang atau kawasan
sekitar rumah tanpa perlu risau sgt kena culik.

Pintu rumah takyah boh grill.
pintu kayu sekeping pon dah ok.
Rumah atap nipah jer.

Kalo duduk dalam rumah sendiri, insyaAllah selamat.

Sekarang ni.
Anak2 jangan la terlepas pandang.
takot2 ada yang amik.culik.

Rumah jangan la tak buboh grill.
Kalo buboh pon belum tentu selamat.
Ada kes yang tengah rileks2 kat rumah, pastu kena Rompak.

Moto pulak, letak la mangga besar pon,
belum tentu selamat.

kenapa Negara kita jadi ceni?
kenapa masyarakat kita semakin hari semakin
tak berotak.?

tak kisah la korang percaya ker tak..

Tapi pendapat aku, semua ni adalah agenda
Yahudi..sila rujuk sendiri protocol of Zion.

Masyarakat kita dirosakkan otak sejak lahir lagi.
Yahudi mencipta pelbagai makanan yang sedap2 yang kita
makan..seterusnya menjadi darah daging.
seterusnya merosakkan anak2 kita.

Pastu kita disuap dengan hiburan.
HIBURAN HARi2 TANPA HENTI.

LAgu2 dicipta untuk melalaikan.

Sukan juga tidak ketinggalan menjadi ejen Yahudi.

Tak caya? Cuba tanya Kanot dan rakan2.
Berapa kali Kanot dan rakan2 bangun pagi tgk Bola,
kemudian bila dah dekat2 subuh tertidorr?

Berapa kali pula bangun solat tahajud?

Ha....tanpa kita sedari..kita pon dah termakan dakyah yahudi....

Jadi>>LIVERPOOL on top of the table.Arsenal SERIIII..BOOOOOOOOOO.

*****************************************************************

Kenapa bising2 tentang pemilihan?
Kenapa bising2 tentang siapa yang layak,
siapa yang banyak pencalonan?

kenapa bising2 siapa betul siapa salah?

kenapa bising2 mahu mengejar amanah?

Kenapa tidak memikirkan tentang rakyat yang terhimpit
dengan kenaikan harga barang?

Kenapa tidak dibantu org2 miskin yang memerlukan?

kenapa masih ramai muda mudi yang berpeleseran tanpa tujuan?

aku pon tatau.................

*****************************************************************

Harini open House rumah mak mentua aku.
Jemput datang.
Bini aku buat laksa dan agar2..hahaha

Wednesday, October 22, 2008

SABDAAAA!!!

Aku menerima SMS dari LAn Syah
yang bertulis...

"Jemput dtg ke rumah terbuka saya pada 26 oktober 2008, ahad jam
1230tgh hari dan keatas bersama kwn2 dan keluarga di alamat no **, jln SP **,
taman saujana puchong, 47100 Puchong.

Jika apa2 sila hubungi number ini.
KONSERT KUMPULAN NASYID SABDA MENANTI ANDA.

Aku gelak guling2 setelah baca sms ni.
bini aku heran.


Aku tunjukkan kepada dia sms ni.
Sapa SABDA?katanya..

untuk pengetahuan semua.
kumpulan sabda adalah sebuah kumpulan nasyid sekitar tahun 1990-an.
Dianggotai oleh Arip Muazim (AMAR nurul iman)
sebagai penyanyi.

Razak, sorang lagi yang aku tak igt nama dan anggota terakhir ialah
NOORAZMIR BIN ZAKARIA aka KANOT!!!!.


aku sms kanot bertanya.
"Dapat sms lan tadi?"

KANOT jawab
"dapat.Awat.aku balasah karang.

Aku balas balik dgn
"HAHAHAHAHAHAH"

Kanot balas balik dgn
"BUDUH"

sensitif kanot ni bila tanya pasal Kumpulan sabda.

note: dulu sebelum aku kenal kanot,
aku pernah tgk vidoe klip sabda dan aku siap gelak
Gila kat tukang petik jari yang ikut vokalis jalan slow2 itu.
rupanya org yang aku gelak tu jadi roomate la.

edited lepas aku cabar kanot****
REAKSI KANOT DI YM tentang entry ini.

Friday, October 17, 2008

ENTRY RINDU.AKU ORG KE-6 kot.


Semalam aku dgn Abai minum2
lepas court.
Kami lega kArena DATO' Z miting.
tgh minum, Azhar datang.
Dia bising2 kerana dtg dari jauh,
tapi Dato' tadak.

kami pon dok sembang pasal kehidupan,
kawan2.
Abai kata sejak kawan ramai yang dah kawen,
semua dah bawak diri masing2.
tak sama macam dulu.

Kami bertiga praktis di state atas sebab
kekeluargaan.
Azhar kata, dia praktis di state kerana ikut cakap Mak.
Tapi hujung minggu dia ker KL.Jumpa kawan2.

Aku pulak, dah ada anak bini ni,
mana la nk sempat nk gi jumpa kawan2.
kadang2 samapi lupa pada kawan2
kerana masa aku selain kerja,
adalah dengan keluarga.

Harini, aku balik court,
sorang2.sebab loyer2 senior semua
dah balik.
Farhana dan samsinaralia ada agenda masing.
lalu aku minum la sorang2 di faveret spot aku
di restoran bumi.

Masuk opis,
Am ada dlm YM.
Aku berkata kepadanya tentang kebosanan aku harini
sbb minum sorang.
dan aku berkata aku merindui dia, dan rakan2 sewaktu di HSK.

Lalu Am pon buat entry Pasal rindu.
Dia pon masukkan nama aku dan keluhan aku pagi tadi.
Lepas baca entry dia,
aku bagi komen,
Aku tak ulang la apa aku ckp kt dia dlm YM,
cuma aku tambah,
kalo aku main game sorang2 atau tgk EPL,
aku akan terinagt kawan2 juga.

JAdi, kalo time keja, Aku akan igt kwn2 HSK.
Kalo main game atau EPL.tentu la aku akan igt Kanot, Aseb,
Matjap, Pakdi, Kaie.

RUPANYA.............
WAHHHH!!!sedap pula kanot dan aseb BOMM aku di situ.
gara2 aku pernah kata tak teringat lansung kt depa bulan puasa lalu.

Aku memang tak teringat lansung kt depa bulan puasa lalu
dek kerana aku sebuk dok Igt pasal mesin soya dan meniaga soya.
cuma aku teringat saat makan Coq peneram dgn kanot. saja.

WAHH..BOMM berterusan..

Tapi, what the heck..
tak salah kot aku nak rindu kt kawan2 HSK.

Sebab dalam tahun 2006.boleh dikatakan setiap hari
kami makan bersama2 melainkan hari masing2 ada legal Aid.

DAN LAGI LA TAK SALAH AKU NK RINDU KAT ASEB DAN KANOT.

Aku baru hidup sebumbung dgn bini aku 2 tahun lebih.
Tapi,kalo aku gi jauh, aku akan rindu dia.

Manakala Aseb dan Kanot dan kaie,
Aku idup sebumbung dan tidor sebilik dengan deorg
sejak tahun 2001 sampai 2005.lama tu,

Dan aku tidor sebelah Aseb selama setahun pada tahun 2006.
eww...jgn fikir bukan2..separuh dari tahun 2006 tu, apon pon tidor sama
dgn aseb..hahaha.

jadi, selama itu jugalah kami main game sama2..
tgk bola sama.
kadang2 pukul 4.30 pagi aseb ajak aku tgk bola kat MAmak
dikala Liverpool membelasah Arsenal.

Buleh dikatakan, hidup dgn kawan2 dan main game hari
memang best.

Tapi, hidup mesti diteruskan.
takkan nak main game hari2 sampai tua...

Bila dah ada keluarga...
keluarga diutamakan...
Aku takkan main game kalo bini aku yang nak main game.
Aku takkan tgk bola kalo anak aku melalak nk tgk
Harimau kat APL.
Aku pon takkan pasang internet semata2 nak memenuhi
keinginan main game dgn aseb dan kanot secara Online,tapi tak mampu byr bill ujung bulan...

Aku juga takkan ke KL kerana Mak aku mahukan aku di sini.
Aku juga takkan bawak ank bini pindah KL,
kerana Mak mertua aku masih memerlukan
Kak Long untuk sesekali menjaga Adik2..

Aku juga takkan call, Am, Suhail, Kano Atau Pon
Adrin hari2 lalu bersembang pasal kenangan di HSk...

Cukuplah sekadar kita saling merindu sesama kita....
sebagai tanda ukhuwah kekal ke syurga.....

Wednesday, October 15, 2008

ROSSAKKK

YAAAAAAAAAAAAAAAAA.

Pagi tadi aku melangkah keluar rumah macam biasa.
Menegur jiran aku macam biasa.

Bukak pintu kereta macam biasa.
Masukkan kunci lalu pulas macam biasa.

Tapi, tiada apa2 yang berlaku.
Wah, ini tak biasa.

Kereta tak bole startt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nasib baik tadak Court kes arini..

Walopun kereta rosak, Aku bersyukur
kepada Allah, kereta aku rosak di depan rumah,
pada hari aku tiada Kes.

Kalo rosak Esok?ESOK ADA KES DEPAN DATO' Z!!!.

Dan aku juga bersyukur Jiran aku seorang Askar.
Dengan selamba dia menolak keta aku sensorang.
Siap bagi Order,
MAsuk Gear dua, Tekan Klac,
Bila saya kata lepas, Baru lepas.

BAik!!!Sarjan.

Agak menyedihkan juga bila diberitahu oleh
Wireman bahawa bateri aku telah sampai ajalnya.
Dengan berat hati, aku menukar Bateri Baru yang "BAIK"
punya.
Waranty setahun.RM170!!!!!!!!!!!!!.

Aku juga diberitahu bahawa Wiring Audio sudah Short.
Dia buat Wiring baru..
Tapi dah terlambat, CD player itu telah rosak akibat short...
*************************************************************

Monday, October 13, 2008

Meet Uncle Mat Jap.

Meet uncle Matjap.

Hujung minggu yang lalu,
Macam biasa.
Aku balik Kampung la.

Tapi aku balik awal sikit,
lepas kerja,
Jumaat Malam,
dalam keadaan hujan lebat.

Tiba di rumah Mak sekitar pukul
10.30.
Makan2 lalu tidor.hahah.

Pagi sabtu,
lepas sarapan, semua bersiap2.
Aku berjaya mengajak Mak aku untuk keluar beraya.
Kami menuju ke Machang Bubok, berdekatan dgn kulim & BM.

Beraya di rumah kakak aku.
Makan2 secukup rasa.
Masa nk solat zuhur, aku masuk dlm bilik
ank buah lelaki aku.
dia tadak, sekolah asrama.
wah, rupanya ada PS2. lalu aku
layan fifa 2008 sampai lupa bini.
hahahah.

Petang on the way balik,
Kano tepom,
katanya nk singgah beraya,
sambil menunjukkan
Album kawennya.

Selepas sembang secukup rasa,
dkt kul 9.30 dia dan abg chaq pon berangkat.

Pagi Ahad, aku pi kenduri Ajem kawen di bgn Tiang.
Masa aku salam dgn Ajem, dia kenalkan aku kpd bini dia,
katanya "ni kimi, KULAAN."

elok aku nk balik, Matjap pon sampai,
Hanany pon meet uncle Mat Jap.
pastu, balik..

itulah aktiviti ujung minggu.arini kerja.ngantok.

Wednesday, October 08, 2008

RAYA 1

Hahaahah...
Aku cuti hari Isnin aritu.
Manakala semalam aku ada kes di Kulim,
Jadi Petang masuk.
Tak dan Mau apdate.

cakap byk tak guna.

Tahun ni aku beraya di rumah sendiri.
sedikit saja gambaq yang dpt di ambik.
sebab bila dah ada anak ni,
kena jaga ank ganti2.



Gambar mengikut Nombor.

1. Hanany dah siap Posing.Menunggu maknya bersiap.

2. Hanany terkasima, Mak aku ni bersiap ker apa ni.
Tgk cara Hanany tutup mulut mcm tak pecaya.

3. Apabila mak dan paknya sebuk tak layan dia,
dia pon mengadu la dekat tiang buaian.

4. Semua dah siap.Jadi bergambar la.

5. Bergambar dgn kereta Sport, nanti dia merajuk, susah.

6. Selepas letih bergambar, Hanany pon layan Shoya sebotol.
7. Gambar diambil pada raya ketiga dikala Kanot datang beraya umah mk aku.
kanot cuba kuci-kucikan anaknya, ank buah kanot pulak
tgh stretching.(Gambar mmg gelap, hari mendung.Bukan disengajakan)

8. Landmark rumah aku.Kawan2 yg nk dtg, aku bgitau, tembok umah aku ada patung kura2.
sorang Majistret dan Sorang Engineer gagal menemui land mark tersebut,

9. Kan, ada patung kura2.

Raya ke-4, aku menuju ke Perlis.Beraya di sana...nanti entry lain, aku sambung...
Kerja.....

Friday, September 26, 2008



kpd semua pembaca, yang bising reader ka, silent reader ka,
mangsa kutukan ka..

Marilah kita bermaaf-maafan..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin.


Dari Mohd Hakimi, Hamizawaty dan Durratul Hanany.

Raya gua balik kampung.
Nak beraya, roger dulu a.

Thursday, September 25, 2008

Tepon, Kawan2, dan Nasihat.

Tepon aku jenis flip.Samsung.
sejak anak aku selalu tauk buang fon tu,
Kalo aku tutup flip tu, org tak bole call aku.

Jadi untuk membolehkan org kol aku,
aku kena sentiasa bukak flip tu.
dan letak dlm poket baju.
kalo letak lam poket sluar, patah la plak.

Beberapa kali klien dan developer
bertanya tentang kelakuan aku itu.

Ada sorang wakil developer tu berkata.
bahaya letak hempon kt poket baju.
efek jantung.

Aku jawab. kalo letak lam poket seluar lagi bahaya.

Dia kata, takpa, you dah ada anak kan.HAHAHAH.

Utk rekod, tepon ni pon bukan aku beli,
pow mak mentua aku punya bila dia beli fon baru.

****************************************************

Semalam kanot Call.
Bersama dia adalah Aseb dan Kaie.
Bukak puasa reunion F.4.4 katanya.
Aku kira jarak jauh la.

Wah, Kaie sejak insiden entry aku dulu,
lama menyepi, tiba2 terus bom aku ya.

Lalu aku mengugut untuk buat entry baru.

kanot mengkabarkan aseb nyaris
mengaplikasikan konsep "Pi dulloo" nya.

Dlm waktu singkat tu, aku dgn Kanot mcm biasa,
Sempat bom aseb.

Kalo kanot, kaie dgn Aseb perasan,
aku tidak mengebom sgt mereka,
karena time itu aku tgh drive
dan anak bini aku ada di sebelah.

Nanti anak aku suka bom org juga.
tak bole tunjuk contoh yang kurang baik...hahahah.

******************************************************

Minyak turun 10 sen saja.
KOQ. kasik turun Singgit la.

Barang still mahalll tau.
Barang nk buat kuih raya semua mahal..

Kalo turun sekupang,
bilanya inflasi nk turun.

Bila nak capai inflasi sifar mcm zaman aku
tingkatan 3 dulu.

Wahhhhhhhh...
Pastu ada siap lantik dua org penasihat baru pulak....

Berapa ribu pulak gaji nk bayar kat deorg tu?

kejadah nk penasihat2?
kan dah ada menteri bertanggung jawab.lagi mau penasihat.

Ni la perangai org tak makan nasihat.
lebih umoq 40 tahun pa.

Edited. Diambil dari sumber HARAKAH la.MAna LAGI

Penurunan minyak semalam adalah merupakan kali kedua selepas kali pertama dengan kadar RM0.15 menjadikan jumlah setakat ini adalah RM.25 dengan kadar harga semasa minyak dunia pada tahap USD92 setong.

Sesetengah pihak mengandaikan contoh formula yang kerajaan gunakan untuk menaikan harga minyak semasa harga minyak dunia melambung ke USD 146 setong.

Persoalan yang dibangkitkan sekarang adalah, apakah alasan yang diberikan kerajaan untuk tidak menggunakan formula yang sama apabila minyak kini berharga kurang USD 92.7 setong.

Mengikut formula kerajaan ketika menaikkan harga minyak :

Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)
1 Tong bersamaan dengan 159 liter
Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45
Harga satu liter > RM 319.82 / 159 liter = RM 2.01

Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen

Beza kerajaan tipu Rakyat Malaysia = RM 2.45 - RM 1.71 = RM 0.74 per liter.
************************************************
Edited 4.36pm.

di saat kita menanti munculnya Hari Lebaran,
ada insan yang bersedih akibat dari
kezaliman pemerintah.

Mari kita sama2 mendoakan kesejahteraan
Saudara kita yang dikurung oleh Akta yang Zalim.

Baca Kisah INi.

Monday, September 22, 2008

macam2 ada

Aku tatau la apa jadi dgn suasana Politik
kat Malaysia sekang ni.

Tiada langsung kepastian.

sebab, aku dah lama tak tgk buletin Utama.
Tu yang menyebabkan aku lansung tatau
apa jadi dgn suasana Politik sekang.
Lalu aku tak pasti.

Kerana, malam kita siap2 nk pi terawikh.
Jadi mallas la nk tgk buletin Utama.
lagi satu sebab anak aku
pulak meminati rancangan Bolos.
Jadi sapa pon tak bole kacau dia tgk rancangan tu.

Kalo nk tau pasal politik.
Pi baca blog kanot.
Tapi politik sebelah pihak saja la.
sbb kanot pastinya akan menghentam BN.

Aku pulak, sekarang ni lebih
tertarik kepada pandangan yang diutarakan
Faisal Tehrani.
Beliau tidak menyebelahi mana2 pihak
dan kritikannya bermesej.

Berbeza dgn kanot yang tipikal PAS.
Hentam.
hahaha.

Kalo nk tau apa FT kata.
Pi la blog dia.
hahaha

Cuma aku nk tanya pihak berkenaan.
dulu masa minyak dunia naik,
dalam masa 24 jam.
harga minyak terus naik.

Sekang ni, harga minyak dunia dah turun.
apasal secara Lembab sekali nk turunkan harga?
BUDUH.

***************************************************
Pagi Sabtu yang lalu,
aku sekeluarga saja2 nak pi usha2 apa2 offer yang menarik.

Ramai gila UMAT di seluruh pelusuk pusat membeli belah.

Aku hanya berniat membelek untuk usha harga.
Duit pon tak bawak.

Tiba di satu butik.
butik yang tahun lepas aku beli baju kat situ.

Bini aku dgn lajunya memilih baju.
lantas dia berkenan.
lalu dia memilih untuk aku, untuk dia dan hanany.
sedondon.
Hanany dah bole pakai baju kurung.

Lagi la dia excited.
apa lagi....angkat terus laaaaaa................

oppp....tu baru baju raya pertama.
Raya seterusnya..hari lain pula...
yaAAAAAAAAAAAAAAAA...........


********************************************
Aku tak sedar..
sebenarnya Blog aku yang aku saja suka2 tulis ni
ada silent reader.

Awal2 dulu aku tatau pon ada term silent reader.

rupanya silent reader ni,
org yang baca, tapi tak komen apa2.
sengap saja.

patutla hari2 aku check org yang datang blog aku ni puluh2 org.
yang komen pula balik2
Arin, Kanot, Aseb, Pakdi, Matjap, Mohsen, Am, Kano, Madulebah.

yang lain2 tu. sudi2 kan la komen.aku pon nk tau apa blog korang.


***************************************************

Majalah 3 Sabtu lepas ada membuat liputan tentang
kuih "KALAKATAR" iaitu sejenis kuih popular
kaum BANJAR.

Majalah 3 telah membuat liputan bagaimana Bini Haji Ajiz
dari Batu 5 Jalan BAru 34200 Parit Buntar
iaitu kampung aku membuat kuih KALAKATAR.

Dulu mak aku selalu buat kuih tu.
dah KALAKATAR mak aku adalah yang paling sedap.
tapi mak aku tak jual.
bagi anak2 makan saja.

Terima kaSIH Majalah 3 kerana memperkenalkan
kuih warisan Kaum BANJAR.
sadap wadainya toh.

Monday, September 15, 2008

BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Aku menerima SMS seawal minit ke-3
perlawanan itu bermula.

Aku tidak memperdulikan SMS itu.

Tapi bini aku yang baca,
Sbb dia takut kot2 aku ada gelfren lain yang antar SMS.
hahaha

Kata dari Mohsen:
SMS bertulis, wUUUUUU BOOOOOO...

Satu lagi dari Matjap:
SMS bertulis, Tu diaaaaa....1st Assist.

Dalam hati aku berkata, Sial.

Aku menunggu dengar sabar.

Sehinggalah rembatan Xabi Alonso
yang terdeflect di kepala Evra.

Lalu Van Der Sar meluru keluar,
tepis bola,
Kena keting Brown.
YEAHHHGGGHH!!!! GOAAAALLLL!!!

Aku jerit.
Anak aku pon ikut melompat.
Bini aku geleng kepala.

aku sengap balik.
nanti dulu..SABBBARRRR...

Lepas lama menunggu,
dengan debaran usah dicerita.

Akhirnya..
RYAN BABEL merembat masuk untuk GOL KEDUA!!!!!!!!!!
YEAGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHGGGHHHHH!!!!GOL>!!
Anak aku pon ikut juga melompat lagi.

Abes GAME.
Aku balas balik SMS MOHSEN.

bertulis: Lain Kali pi Solat terawikh dulu,
Balik baru tengok result.Menang pulak.
(aku tak pi pn terawikh :P)

Dia menjawab: MAN U Ilang FOKUS LAAA..
ALAH. ALASAN. BOOOOOO MOHSENNN.BOOOOO

Mat jap pula aku jawab:
1st Assis?Jadi?Kalah juga kan?

Jawapannya: aku cakapa pasal berbataov saja..hahahaha
Ceh..Alasan lagi.BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


BOOOOOOOOOOOOOOOOOOO semua penyokong MAN U..
Kanot terus sengap.

Friday, September 12, 2008

walimah lepas raya

Aku sudah mula menerima Kad jemputan
Walimah dari kawan2.
Biasa la, lepas raya memang begitu.

Antaranya ialah AJEM.
yang akan melangsungkan majlis
di sebelah pompuan di Muar pada 5 hb 10.
Manakala di rumah Ajem pada 12 hb 10.
aku tak risau sgt sebab insyaAllah bole pi.
Rumah Ajem adalah di Parit Buntaq.

Kami sekapal.Banjar.
Tahniah kepada Ajem dan Myza.
(ramai org bininya nama miza ya)
Selamat Pengantin Baru.
Semoga kekal ke Syurga.

satu lagi yang aku dah terima ialah dari K.A.
Seperti yang dijangka.
K.A kawen dengan Mi Tuid.
Kenduri di umah K.A adalah pada 4hb 10.
Manakala umah Mi Tuid 29 November.

Ini aku risau.
Karena Mi Tuid datang kenduri aku dulu.
Nak pi perli bulan 11 nanti, tak bole nk janji.

Nak pi 4hb kat balik pulau,
Aku tak pernah bawak kereta dalam pulau Pinang.
Usahkan dalam pulau pinang,
atas jambatan pon aku tak pernah drive.
Pastinya kesesatan menanti.

Tapi, apapun tahniah kepada K.A dan Mituid.

Aku gembira bila depa sampai ke jinjang pelamin,
sebab aku pernah terlibat secara lansung
dalam meng"kenen"kan K.A kpd Mituid.

Idea dari ASEb pada malam UIA blackout itu,
terus di"execute" oleh aku dan aseb.
Malam UIA blackout pasti menjadi ingatan Mi Tuid dan K.A.

Begitu juga di Hari Muktamar PAS di Taman Melewar.
di mana K.A meminta aku menghantarkannya ke sana
untuk berjumpa Bapaknya.

Tak elokla aku pi sorang,
jadi aku Ajak Mi Tuid pi sekali.
Itula 1st time Mi Tuid jumpak bakal Pak Mentua dia.

org kata, cinta pandang pertama la.hehe.

Lain2 execution oleh aseb, kena tanya dia.
Apapun, Tahniah Kepada K.A dan Mituid.
Selamat Pengantin Baru.
Semoga kekal ke Syurga Jugak.

Aku ada talent "matchmaker" jugak ek.

sapa2 lagi nk kawen, sila hantar kad.
Tapi, tak janji la bole pi.
**********************************************

Aku rasa kecoh2 kat Penang tu Sandiwara ja.
Nak meniupkan isu perkauman.
Jadi janganlah terpengaruh ya.

Buat2 tatau saja.
Puasa, Bukak Puasa,
Solat,
Solat terawikh,
Bayar Zakat,
Lalu Sambut Raya.

Tuesday, September 09, 2008

Sumpah, Puasa dan lain2.

Itulah korang..
Sumpah sana..
Laknat sini..

Mak aku pernah pesan dulu..
Masa tu kawan2 aku popular dgn perkataan Bodo.
Mak aku kata.Jangan kata Bodo kt org lain.
Nanti berbalik kepada kita.

Justeru samapi besar aku tak kata
bodo direct kepada kawan.
Hinggalah aku masuk universiti
lalu aku memaki individu politik dgn perkataan bodoh.
Alhamdulilah, setakat sekarang, makian aku tu,
direct kena mereka dan tak patah balik.
Sebabnya, org tu, makin lama makin bodo.haha.

Bagaimanapun aku seringkali mengucapkan
perkataan BUDUH kepada Kanot dan Aseb dan lain2.
Tapi Buduh yang diucapkan itu bukan bermaksud aku kata
depa bodo.
hanyalah satu penekanan untuk men"degred" sahaja.

Situasi politik kita sekarang centu la.
Dok sumpah sana.
Laknat sini.

Sudah2nya, laknat itu terkena balik
kepada mereka.

Katanya kerajaan Perak akan tumbang 31 Ogos.
Katanya Gabungan mereka Kuat dan kukuh.
Katanya Pakatan disini rapuh.

tapi sekarang terjadi sebaliknya.
Di Pulau Pinang,
Gabungan itu terus pecah.
tak tunggu retak.
Pecah terus.
dengan hubungan antara mereka diputuskan secara rasmi
di peringkat negeri.

Jadi, moralnya.
jangan nak melaknat sesuka hati.
nanti patah balik.

*****************************************************

Aku tatau korang dah tgk ke belum Iklan Proton
pasal pakai tali pinggang belakang.

Iklan yang sungguh menyeramkan dalam masa yang sama
lucu, dan juga mesej yang nak disampaikan juga jelas.

Sejak semalam aku tgk belum ada tivi yang
pasang lagi iklan tu kecuali tivi 3 dlm pukul satu lebih.

Iklan ni kedua terbest selepas iklan
"Motor ni ABAH PUNYA".

korang kena tgk.
(Difahamkan iklan ni Iklan tahun lepas.Awat aku tak biasa tgk?)

** Edited: aku jumpa iklan ni kt u tiup.



****************************************************

Suhail rasa janggal tada org wish dia besday.
Pesanan aku...
Tu baru time betunang..
Sok kalo ko dah kawen dan ada anak cam aku.
Lagi la tak ramai yang wish.

jadi.cuba biasakan diri dari awal.
bila mau kawen?
kawen la cepat, bole bawak bini pi china...
tadak la tidoq sorang kat china tu...

**************************************************
Siapa nak Air Soya Segar dan Panas,
Sila ke gerai bawah pokok depan mesjid
di Bazar Ramadhan Gunong Semanggol.
Sebungkus singgit saja.
Hehehehehe...

Friday, September 05, 2008

PUASA, DULU DAN SEKARANG



Harini dah masuk hari ke5 kita berpuasa.
Rasa lapar macam hari pertama kedua dulu
pon dah mcm biasa.

Berbuka pulak, setakat ni,
Aku beli jer.
Sbb hari2 nak merasa makanan lain.
Bazar Ramadhan kat Kamunting ni,
Hari ujan pon Ramai org,
kalo mai pukul 6 setengah,
mmg beli serdak kuih jelah.


Teringat zaman muda2 dulu masa kat UIA.
masa tu hidup kena berjimat.

Jadi, bukak puasa kitorang kongsi duit.
Masak nasik.
Yang selalu jadi mangsa beli lauk
aku dgn matjap la.

Aseb masak nasik.
Kanot Main game.
Kaie main game jugak.

sempatla kitorang abadikan saat
bukak puasa tu dlm bentuk visual.
Tapi komputer korang kena terang la.
kalo tak, tak nampak. Gambar gelap.



Da yang ini.



Yang paling aku igt pulak
sewaktu aku bersahur.
Masa tu awal semester.
Duit loan tak dapat lagi.

Aku dan kanot.
Yang ada cuma kuih coq peneram ja.
nak tanak,
aku dgn kanot sahur coq peneram saja pagi tu.

Ungkapan kami berdua masa
makan coq peneram itu
untuk menggembirakan hati yang berduka
ialah..:
"YA ALLAH...SEDDAPNYA COQ PENEGHAM NI.."

Air pulak hanya air sejuk..
minum untuk mengelak mengkelan..
Sedih ooo masa tu.

Sampai sekarang aku dan kanot
masih ulang2 ungkapan tu apabila tiba
bulan Ramadhan.

tapi dulu la.

Sekarang Alhamdulillah..
Aku bole pilih aku nk makan apa untuk sahur..
Dan pastinya Kanot pon begitu..

Tapi, macamana dengan Insan2 lain...
mungkin ada yang tak mampu lansung nak bersahur,
walopun dgn coq peneram....

*****************************************************

Aku tau bini aku telah mula
terpengaruh dan mengikut dakyah aku apabila:

1) Aku menunjuk ke skrin Tivi sambil bertanya,
"Sapa tu?"
Dengan laju dia menjawab : GERRAD!!.
walhal sebelum ni dia cuma kenal Kalid jamlus.

2) Sewaktu menggunakan mesin pengisar soya,
Aku bertanya, "Tau tak sapa cipta mesin ni?
Dengan laju dia menjawab:
"JOHN pengisar".

dan macam2 lagi..Bagus.

Friday, August 29, 2008

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAQ

SEMOGA BULAN INI DIPENUHI DENGAN AMAL IBADAT.

PUASA BUKAN PUASA MAKAN SAJA.

LAIN2 YANG MUNGKAR PON KENA PUASA.

JADI, BULAN PUASA NI, KITA TADAK KUTUK KANOT

Thursday, August 28, 2008

rangkuman

Ini ialah rangkuman entry selama aku tak
Update entry aku minggu lepas sampai minggu ni.

Minggu lepas antaranya.

Berita daripada suhail dikala aku
baru bangun tidor apabila dia meng SMS
aku untuk memberitahu bahawa dia dah bertunang.
Tahniah kerana dah bertunag kepada suhail.

Nampaknya dia berpegang kpd "Taste"nya,
iaitu perempuan lebih muda.

Lain2 requirement aku tatau..
Tapi kalini dia memilih yang bertudung..

*********************************************

Ujung minggu lepas,
Aku tak balik kampung macam selalu.

Hari sabtu pagi,lepas subuh.
Pintu umah aku diketuk.

Ada sorang budak memanggil2 di luar.
Ka Long!!!, Ka Long!!.
adik ipar aku yang berumur 6 tahun
datang untuk mengkabarkan adik ipar aku
yang berumur 2 tahun lebih tgh tarik sawan.

MAk mentua aku tadak kt umah kerana pi meniaga.
Bpk mertua aku tak balik lagi dari bertugas.

cuma ada adik ipar aku yang tingkatan 3 saja
menjaga adik bongsu.Kredit tadak lak tu.

Bini aku (selepas touch up bedak kt muka)
bergegas memandu kreta ke sana.
Aku, baring balik, sbb hanany tak jaga lagi.

Alhamdulillah tadak apa.
biasa la budak kalo demam..

*********************************************

Kelmarin hari selasa,
Aku dan keluarga sebelah bini aku berkumpul
makan malam di DOLI.
sempena menghantar adik ipar aku yang Mat Rempit tu
ke Sarawak.
Bukan halau.

Tapi dia dapat Polis.Training kat Sarawak.
Apa yang membuat dia semangat nk pegi,
adalah kerana dia sudah gatal nak kawen.

Mak mentua aku kata, dah ada kerja, baru bole kawen.

Lepas ni, pasti dia pulak yang buat Road Block tahan mat rempit.

***************************************************
Sesiapa ada maklumat kerja KOsong di
Bahagian Utara Semenanjung..

Untuk Jawatan kelulusan Degree la maksud aku.
Sila bagitau.

Jawatan itu hendaklah bukan LOYER.
FEDAP.

Monday, August 18, 2008

SUMPAH LAKNAT? EH? NI KES APA?


Hujan lebat bersama Guruh berdentum dentam..
Waktu yang seswai untuk Update blog.javascript:void(0)
Publish Post
Karena waktu sebegini, otak malas nak kerja.

Jumaat lalu dalam berita,
Saiful Bukhari membuat sumpah laknat.

Aku dgn spontan berkata kepada Isteri,
sepanjang 4 tahun mengaji syari'ah,
Sumpah hanya untuk kes Li'an saja.

Lantas, esoknya, perkara yang sama diutarakan
Tuan Guru haji Hadi.

Tapi, aku bukan nak kata Saifol tipu,
Anwar betul, atau sebaliknya...
Cuma, cara sumpah itu dibuat,
dengan liputan media, dalam Headline berita,
bukankah itu sudah mengaibkan orang.

Kalo nk sumpah pon, dalam kawasan tertutup,
depan org2 yang berkenaan.
Jadi, aku percaya,
Upacara sumpah tersebut,
ada "tangan2 yang berkepentingan" dibelakang saifol.

Tapi, aku juga tidak menolak kemungkinan apa
yang Saipol cakapkan itu, mungkin benar2 berlaku.
Mungkin juga berlaku waktu lain,
atau tidak lansung berlaku.

Aku telah berbual dgn beberapa bekas " Anwariyyun" (ayat suhail).
yang mana, mereka percaya, Saifol bercakap benar.

Dari pemerhatian aku juga, aku lebih percayakan Saifol.

alah..kita ni berada di akhir zaman.
macam2 perkara pelik berlaku.
Manusia akhir zaman,
tak banyak, sikit mesti ada "slack" sikit.

Ada ustaz yang mengajar Al-Quran.
Tapi dlm masa yang sama dia adalah GAy,
mcm kes kat Indonesia tu.

Pastu, kita jugak selalu dengar,
Imam masjid Rogol orang.

Imam masjid kena tangkap Khalwat.
Ustazah kawin wali ghaib..
dan mcm2 lagi.

Jadi, adalah sgt tidak mustahil,
terjadi kepada ahli politik.

mcm aku yang agak baik ni pon,
Kot la..heheh
ada juga sleknya,
kadang2 miss subuh. Dulu la.

Walopun pahaman politik aku tetap tak berubah,
tapi pandangan peribadi aku terhadap seseorang,
berubah-ubah mengikut peristiwa.

Sama-sama kita menilai, sama2 kita tunggu
sapa yang kena laknat dullo...

*****************************************************
Komputer aku sudah lama menjadi
tukun tiruan di rumah,

Baru2 ini, komputer kanot pula
menyusul menjadi tukun tiruan.

Jadi, aku nak beli komputer baru atau leptop.
mudah aku mau buat kerja,
Mudah juga aku mau main game.

tapi belum berjumpa yang didalam kemampuan aku.

*****************************************************
Kali pertama aku jumpa Plaza tol PLUS yang mana,
tolnya ada dua. untuk hala ke Penang lain,
untuk hala ke Ipoh lain.

selalunya, situ kita masuk, situ la kita kuar balik.
Tapi tidak bagi plaza tol Bukit Tambun.
Aku masuk la balik kot tol yang aku kuar,
utk ke parit Buntaq..

EHHHH.......awat hala ke JURU???
rupanya, kalo nak pi ipoh, tolnya sebelah sana.
Siol.




Tuesday, August 12, 2008

Sihat sebelum Sakit

Sebagai manusia biasa,
kita tidak mampu utuk mengetahui apa
yang akan berlaku pada detik seterusnya.

Sebagai umat Islam,
kita disarankan untuk bekerja seakan2 hidup selamanya2.
Dan beramal Ibadah seakan2 kita akan mati esok.

Kita juga disarankan untuk merebut 5 perkara
sebelum datangnya 5 perkara.

Salah satu daripadanya adalah Sihat sebelum
datangnya sakit.

Sewaktu kita sihatlah kita nak berjaga2,
sewaktu kita sihatlah kita buat berbagai2
amal.

Sebab bila dah sakit,
mungkin sedikit sebanyak akan menjejaskan
aktiviti kita seharian.

Kadang2 kita lupa,
lupa nk jaga makan, bersenam dan sebagainya.

Tapi, sebagai Umat Islam juga,
kita harus ingat bahawa sakit itu
adalah sebahagian ujian Allah.
dan mungkin juga kifarah dosa2 kecil.

Justeru itu, saya menyeru rakan2 pembaca
supaya menjaga makan minum, banyak bersenam,
banyak bersolat kerana solat adalah
salah satu bentuk senaman.

Terutama sekali, KANOT yang semakin tidak
dapat dibendung..haha.

Mana nak tau, kalau Allah kata umur 26 kita dah start sakit,
redha sajalah..kan?




Isteri setia disisi sewaktu terlantar di Wad kecemasan Hospital Parit Buntar.

*******************************************************
Puasa dah dekat.
senang jer nak tau puasa dah dekat.
Tak perlu tengok Kalendar..
Sambil dengar radio atau sambil tgk tiwi pon dah tau
Puasa dah dekat..

Sebabnya..
Tiwi dan radio telah mula memasang iklan..
YUSSSSOOOOFFFFF TAIYYYOOOOOOBBBBB.......

Wednesday, August 06, 2008

Isu Global, Bukan penghalang


Kalo kau rasa diri kau tak bernasib baik..
Cuba kenangkan orang yang lebih tak bernaib baik dari kau..

Walopun hempon kau kena ikat dengan getah..
Cuba kenangkan org yang tak mampu pakai hempon.

Kalo ko terasa tak cukup duit kerana harga barang
dah mencanak2 naik..
Cuba kau fikirkan org yang pendapatan hanya suku daripada kau.
lagi kesian.

Kalo ko kena marah dengan Yang Arif sebab baru failkan
Afidavit penyampaian semalam..
Cuba ko fikirkan nasib deorang yang langsung paper not In order.

Kalo ko selalu kena kutuk sekalipun..
Sekurangnya ko tak kena tembak atau kena rompak..

Disini aku nk berkhabar tentang rakan kita ni..

Walopun dia selalu kena kutuk Kaw-kaw dalam blog ni.

Walopun harga barang mencanak2 naik...

Tapi dia sikitpon tidak terkesan...
Lalu beliau tanpa segan silu mencuba menambah umat.

Tahniah kepada rakan kita ni, dia kata kat aku semalam,
"BINI AKU PREGNANT LAGI.DUE BULAN 4 TAHUN DEPAN"

TAHNIAH untuk anak kedua yang bakal tiba.

Tapi Sorry,Kali ni aku takkan terikut dengan dakyah hang macam tahun 2006 dulu.
aku tetap dengan perancangan aku..

Apa2 pun, Tahniah.

Friday, August 01, 2008

bila bini aku bersuara.

Tentu perkara serius,
kalo bini aku dah mula bersuara.

Kata bini aku, "Rugi la Wan Azizah buat ceni,
baik bertanding dekat kawasan yang dijangka kena kosongkan"
(merujuk kepada Kulim-Bandar Baru)
Walopun selama ni dia sengap jer pasal politik.

Kata bini aku."Dengar lagi Indonesia.Bagus,ada mesej.
Ni lagu malaysia, balik2 Becinta, pastu Frust bercinta.
Pastu nak salahkan pendengar sebab dok dengar lagu indonesia.
dah lagu indon Best."
dia berkata begitu sambil mendengar lagu Kumpulan Radja berjudul "TOBAT".

dan yang paling serius.
"Eh, murah la barang2 di Tesco sempena promosi Merdeka."
YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....jawabku.

*****************************************

Untuk Isu pertama,
Aku bersependapat dengan Bini aku,

Rugila, Kerusi yang dok ada, apasal dilepaskan,
Cuba kejar kerusi yang belum tentu kekal haknya itu.

nanti, kot2 tak menang, nak buat cener?
Sapa tau, mungkin isu liwat ni, sedikit sebanyak
akan memberikan satu Doubt kepada golongan "Anwariyyun".(pinjam ayat Suhail).

Untuk Isu kedua juga aku sangat setuju.
Lagu malaysia ni, Asik2 becinta, Putus cinta,
Frust menonggeng.mende2 la.

Baik layan Radja.Lagu rock dengan mesej menginsafkan.
Begitu juga dengan ungu.
Lantakla muka deorang macam pecah rumah..janji lagu best.

Dan Isu ketiga..aku sokong juga. Jadi mlm ni pi Tesco la, apa lagi.

Tuesday, July 29, 2008

PTPTN-request dari Matjap

Ada cerita baru pasal PTPTN...

Aku dengar dulu ada ura2 nak turunkan cas 3%
tu jadi separuh ja.

Alih2 pagi tadi aku dengar matjap kata
depa dah memfatwakan pengambilan bunga itu "HALAL"

Pastu siap kata pasni takdak isu dah timbul.
sbb "HALAL" katanya..

cumanya, dia tukar istilah amik bunga 3% tu
kepada "UPAH" pengurusan...

siap tulis.."DIANGGAP SEBAGAI UPAH"

Wahh....
bole main anggap2 ya..

patutla zaman sekarang orang amik mudah ja..
Lelaki.."anggap" Gelpren tu bini..
bole jadi halal..gitu?

Kanot...di"ANGGAP" Hindraf.
Terus jadi Hindraf betol2..gitu?

kalo centu..
aku pulak..
nak "ANGGAP" loan PTPTN aku tu,
sedekah jariah dari kerajaan..

Bole?

kalo nk baca lagi.pi sini.

Friday, July 25, 2008

********Edited lepas Jumaat***********************
PRIHATIN?

Aku berjalan keluar dari Masjid.

Dalam tengah sesak2 depan Masjid,
Dengan Keretanya....Moto lagi....

Aku ternampak sorang budak kecik dlm lingkungan 6 tahun
tengah terpinga2 macam mencari seseorang..
Anak sapa ni.

Aku mendekati budak tersebut..
Takut2 kena langgar ka apa...keta byk..
Aku bertanya..

"Cari sapa?"

Budak tu sengih saja..

"Abah mana? Tanyaku lagi.
Budak tu jawab.."dalam kot"

Aku mencari2 kot2 ada org cari anak..
Lantas aku ternampak sorang polis..
Aku angkat tangan..
Polis tersebut menghampiri aku sambil berkata...

"Bawak adik balik..Abah nk pi semanggoi sat"

BaikKKKKK kataku..

Budak tadi masih sengih dan berkata..
"Abag kimi, jom pi kedai CD...
Beli CD PS2 baru.."

Ha la...Jom...



********************************************************
APA NAK JADI?


Kalo korang jenis yang selalu lepak dengan
Pelbagai jenis org dari pelbagai latar belakang.

Korang akan tau, Bahawa masyarakat umat Islam
kita kat Malaysia ni...
dah tahap nak hancur..
Semacam satu virus yang merebak2 tanpa
dapat dibendung lalu merosakkan Umat.

aku cuma tinggal di Kamunting,
tak mcm suhail yang dah mengembara serata dunia...
Jadi aku cuma mampu membandingkan golongan2 di Malaysia ni.

Aku pernah tinggal agak lama di Kuala Lumpur.
dan aku dah 2 tahun tinggal di Kamunting.
Kita jangan cerita Bab kos hidup.
Tapi kita cerita pasal aturan hidup.

Aku kt KL, takder la terasa mcm geli geleman,
atau hangin, atau benci kat org2 yang aku kenali,
dan berurusan setiap hari..

Sebab aku bole pilih sapa aku nk kawan...
Jadi, kawan2 aku adalah terdiri daripada
kawan2 aku satu UIA dulu..

Yang mana, kami tidaklah nk kata baik sangat..
JAHAT pon tidak..

Sekurang2nya semua jenis solat 5 waktu.
(miss subuh biasa la)
Paling koman baca Yasin malam jumaat.

Aku jugak respek bekas bos di KL dulu,
Contohnya mcm Tengku H,anak raja,
tapi solat 5 waktu, buat tahlil, dsbnya..

Begitu juga dgn cik EBO,
aku sangat respek sebab dia kaya gila.
bujang lagi,
Duduk KL.
tapi solat jaga.

Tapi, kat kemunting ni,
aku tak bole nk pilih kawan..
sebab org tak ramai.
Dan org yang berurusan dgn kita pulak org2 tu saja..

JAdi, mcm2 cerita yang aku dengar..
Aku terkejut bila mengetahui
beberapa org tua2 disini
selalu mmg kaki maksiat.
yang selalu ke sempadan.
bukan bujang..ank dah besar2.
yang kuat mkn duit kopi.
dan mcm2 lagi..

Yang tak sebahyang toksah cerita la..
kumpul jari aku, kanot, aseb, kaie, matjap, apon, pakdi
eda..sapa lagi nk bagi jari?
pon tak cukup..nk habaq mmg ramai la..

Aku jadi geli geleman..
Benci nk berurusan..

Sempena hari jumaat ni,
Igt2 la mati pakcik2 dan makcik2 oiii......

nak mati bukan ada alarm...
main futsal pon bole mati..

***perkara ni jugak membuatkan aku terus mengatakan.
Aku kena keluar dari kerja yang dikelilingi
Dgn benda2 yang tak berkat ni..
Kalo kt KL dulu.. setakat kuar duit
belanja "deorang" makan Besar..
Kat sini, kuar duit belanja deorang
makan "Ayam" besar..jijik.

Monday, July 21, 2008

"ISLAMIC" BANKING....SATU PENDAPAT.

Aku melakukan rutin biasa.
Check file...
Sain dokumen....

Sambil2 tu belek la Letter Offer..

Aku terbangak...
Pembeli membeli Rumah dengan harga RM 183,000.00
atau ikut terma dlm dokumen loan ialah
harga belian oleh Bank..

Lalu, rumah tak siap itu
dijual semula on the spot oleh bank
kepada Pembeli itu dengan harga RM 619,000.00

Berapa kali ganda tu?

seperti yang aku katakan dulu,
aku sangat2 skeptikel tentang Islamic Banking di MALAYSIA ni.

Yang aku tanpa berselindung katakan ia ZALIM.

Lalu aku didatangi pengikut UZAR.
dan ditanya.

HA? sapa zalim sekarang?
Islamic Banking ka?
Konvensional..?
ini kerana BLR dijangka akan naik gila babi..

Aku sengih saja..karena aku lebih suka written submission.

Aku tak kata Konvensional Tak zalim.
Konvensional memang terang2ngan Riba.
kerana jumlah perlu dibayar adalah tidak fixed..

Yang aku kata,
Islamic Banking di Malaysia ni pon
apa kurangnya..

Keuntungannya Berganda2...
Lantas menekan Peminjam..
Pinjam 183K,
Pastu Bayar 619K.

Umpama,
aku beli PS2 kat kedai..
Harga RM 500.00.
aku booking siap2 kat kedai tu.
aku tadak duit nak bayar...

Kanot ada RM 500.00 (5 Rat)

Aku Jual PS2 yang masih kat kedai tu
kepada kanot dengan harga RM 500.00.

Pastu pulak on the Spot Kanot Jual balik
kat aku PS2 yang ada kat kedai tu
dengan harga RM 8,000.00 (8 k)

sebagai pembeli..
aku secara lansung akn terasa tekanan.
dan secara tak lansung..
aku akan kata ....
KANOT ZALIM.(Contoh Sahaja)

kalo dia jual balik RM 800.00 ker..
RM 700.00 ker..kira ok la...

Diingatkan kepada pengikut UZAR.
bukan konsep yang aku tentang..
Aku pon belajar kat UIA dulu tentang Sighah,
A'qad..dsb..

Tapi aku nk diyakinkan bahawa,
Halal dan tidak Zalim untuk mengambil untung berlipat GANDA.
pinjam 183 k, Bayar 619K.
Berapa kali ganda tu?

Pastu amik JID. 1%..sammmaaaaaaaaaaa jaa.

ISU aku kat sini adalah..
Sila perbaiki sistem di Malaysia ni.

Friday, July 18, 2008

AKU........FIKRAH.......MEREKA.......dan UMNO..

Semalam pagi,
aku menuju ke Ipoh..

Utk jumpa dgn bos aku lalu terus ke Tanjung Malim.
Setiba di opis, dikabarkan
ada problem di Pjabat Tanah..
Kesilapan Pengkeranian...yang serius..

Semua kerani tanak pegi..
bermaksuk loyer la yang kena menjawab..

Bos drive aku ke PTg..
katanya..i give u 20 minutes to settle..

Lalu aku keluar kereta ,
terserempak dgn Arin..
hanya sempat angkat tangan..
kerana tengah RUSH..

selepas 10 minit, aku turun..
Settle, kataku kepada BOS.
Katanya..Settle?
I'll buy you Ayam Goreng Kampung for Lunch.

makan pree.

Di Tanjung Malim..kerja la..
sehingga pukul 8 malam..barulah kami
tutup kedai...

Petang tu, siap kanot sms ajak aku main POOL kat YM.
Sori Kanaot...Gua BIZI..

Aku tiba dirumah dekat2 pukul 2pagi...

Aku tak kisah..kerja sampai pagi..
kerana diberitahu..
amaun yang akan dimasukkan ke dlm akaun
aku bermula ujung bulan ni...akan ditambah..Alhamdulillah..

****************************************************************

ada yang menyangka aku berubah Fikrah..
kerana aku secara tak langsung Terlibat
dengan kemenangan Rafidah Aziz mempertahankan kerusi beliau
dalam petisyen pilihanraya yang difailkan..

Ada juga yang menyatakan, buktinya adalah aku
sudah tidak lagi memberi sound direct seperti dulu
dan aku tidak mengikuti debat Anwar dan Sabery..

Haha...(ketawa kecil)..
Fikrah yang aku pegang sekarang...
bukan aku dapat dengan mudah....

Jadi aku takkan tukar fikrah dengan mudah...
(kalo bagi 10 juta mungkin kot..hehe)

Dan aku tak ikuti Debat..kerana aku lebih suka tengok
Pushing daisy...nak wat camna....

****************************************************************

Mereka disana menjemput aku untuk Bermain boling esok
menentang Peguam2 dari Pulau Pinang..
Tapi untuk bermain kena pergi ke Ipoh..
Tujuan perlawanan pon sekadar mengeratkat hubungan antara Loyer..

Mereka disini pula, bukan menjemput, TAPI MENGARAHKAN aku
join mereka untuk main boling esok juga di taiping.

Pasukan lawan adalah dari Kementerian Perdagangan..
tarikannya bukan sekadar mengeratkan hubungan...

TAPI HADIAHNYA diura-urakan adalah barang2 rampasan
yang mahal2....aku tak tau la betul ke tak..
tapi memang begitu menurut peserta tahun lepas..
LUMAYAN...hahaha...

Jadi, aku join mereka disini..kul 9.30..kat pusat boling TAIPING..

*****************************************************************

UMno nak muzakarah dgn PAs..
Lantak la..hahahah

Wednesday, July 16, 2008

ANWAR vs SABERY....Satu Pandangan.....

Mlm ni dijadualkan Debat Antara DSAI dan Sabery

Jadi, aku bwk anak bini seawal pukul 6 untuk
pergi ke pasar mlm..

Sbb bole balik awal..

Lebih kurang pukul 7,
Aku dan anak bini dah ada kat rumah..

Lepas mandi siap2 semua..
Bini aku bukak Chanel disney..

Layan MR bean.

Lepas solat Maghrib..
Makan malam Sambil tgk buletin Utama.

Sambil2 tu aku dok bukak INFO
untuk tgk kul berapa Debat start..

Kul 9, Tiwi 9 dan Astro Awani..

Solat isya' siap2..
Hampir pukul 9..
Aku bukak lagi INFO
sambil browse2 canel lain..

EH? AXN ada world most amazing Bideo..
Season baru..

Jadi aku dgn anak bini dok layan AXN jap..
Awal lagi kot, hujah tak panas lagi..
Sampai 9.30...

Bini aku tukar pulak ke chanel 708.8tv..
eh..Pushing Daisies dah start...

Lalu layan la sampai 10.30..

Jadi..kalo nak baca pasal debat Anwar dgn Sabery..
sila Pi Blog Kanot dan Pakdi..
sbb aku tak tgk...
Layan cerita lagi best.. HAHAHAHAHAHA

Monday, July 14, 2008

Ujung minggu yang laloooo

Ujung minggu lepas
tak sama macam ujung minggu2 yang selalunya...

Selalunya..tghari sabtu..
Aku semestinya sedang menuju ke Kampung.
Umah mak aku..

Tapi, ujung minggu lepas,
Pagi2 lagi aku dah bangun..
Miza pon dah bangun pagi2..
Hanany pon bangun..

Miza bangun Pagi2 sebab dia nak masak..
dann cuci baju..

Aku Pullak bangun pagi2 sebab ada appoinment dgn mekanik.
Keta ada problem sikit..

Hanany pulak..mcm biasa..
mak pak bangun..dia pon bgn laa..

Sebab hanany dah sgt lincah sekarang..
Bagi mengelakkan dia kacau mak dia massak..
Aku bawak dia gi bengkel..
sbb untuk repair kerosakan tu,
amik masa tak sampai setengah jam..

Keta direpair..tak samapai setengah jam.
Tapi, biasa la..
Kalo pi mekanik..mesti dia jumpa benda lain yang rossakk..

Brek aku sememangnya dah lama rossakk..
dia kata murah saja..
Aku pon kata ganti la..

Dalam dok bukak brek..
dia jumpa lagi...
Bearing tayar belakang aku dah rossak..
Kena tukar...

Alih2...
2 jam aku kat Bengkel..
Hanany yang tak pernah berenggang dgn mak dia tu..
toksah cerita la..

Setengah jam pertama pon dia dah start sebut "Ma"
Apatah lagi 2 jam..dok cari mak dia sana sini..
Nasib baik ada anak mamat sorg ni..

Jadi dia main2 la..lupa sat kat "Ma"

Masa nk bayar..terketarrrrrrrr......
RM 209.00..KURRRRR.......

Tapi mmg sedap la bawak keta pastu..
Rupanya..bearing aku yang rosak tu la
menyebabkan minyak kuat mkn jugak..hahaha

Pastu..Mak dagn kakak aku serta laki dia pon sampai..
Kakak aku naik keta dgn mak aku..

Manakala laki dia naik Moto..Rempit sejati..hahha.

Petang, Abang ipaq aku balik p.buntaq..dgn alasan betugas.
Aku bawak mak dgn kakak aku serta anak beliau dgn kuarga aku
pi jalan2 dan makan2 petang kat tesco..

Mak aku borong baulu..

Kebetulan abang aku turun Taiping utk Amik keta
yang tgh direpair kat bengkel..

Jadi kami semua mkn2 kt tesco..

Lepas Solat asar kat Masjid tepen..
Kami berangkat ke Zoo Taiping..

Bawak mak aku tgk encik Bad..
Bukan encik Bad bos aku (Badrul)
Tapi Badak Sumbu...

Malam mak aku belanja mkn kat restoran Thai..

Mak aku bermalam kat Umah aku..
Ahad..Mak balik p.Buntaq..

Tapi aku dgn bini pon ikut balik..

Sebab...Isnin (pagi Tadi) aku ada kes kat Kulim..

Kepada KAnot...Court kulim, Bukan dekat Bomba atau
lepas masjid seperti yang hang habaq...
Dekat Bomba tu Ct Syariah..

Ct sivil..depan JKR..NGOKKK.....
Kampung sendiri pon tatau.

Thursday, July 10, 2008

Sekadar lepas syarat Update.

Aku menerima satu sms semalam..

Spesel request supaya aku update blog..

Sorila...bizi sikit 2-3 hari ni..

Lagipun..aku tepu kpala hotak..
tadak idea nk update..

Isu minyak...
org dah lali...

Isu liwat...
org dah geli....

isu-isu lain...
tadak....
hahahah

kalo nk baca pasal isu Bin/Binti...
sila lah ke blog kanot..

aku baru balik dari court ni..

Aku ada MOB satu kes..
dimaklumkan bahawa depan TP.
Tapi sejak 1 julai lalu,
semua depan Dato' Z.

cik zali kes pertama..
dia kuar, dan kata kat aku...
"Dia Bad mood laaaaa"

kes aku mob tu no 3..
aku masuk...

tgk muka Dato'...aku tau...
ini bukan hari aku.....

Aku kena BOMMMMM.......
bila aku kuar...
Loyer kes seterusnya tegur..

Eh. Lama?
Rasa nk terajang...hahahaha...

Nati aku nk BOmmm balik member aku nama azrin dari penang itew...
BUkan Azrin Pompuan, Azrin lelaki..

*****************************************************************

Bini aku SMS..
katanya, harini (semalam) Pampers..RM 26.90 kat Giant...

Petang, aku balik..
terus bawak anak bini ke Giant...
Pi kat rak pampers..

eh?awat harga masih 30 hinggit?

Bini aku kata, tadi dalam pamplet tu tulis,
harga 26.90. 11 haribulan...

Aku pon berkata...Yang..
harini baru 9hb..

A? yeker?katanya dgn muka tak besalah..
lalu kami pi kat tempat game, main game.

Thursday, July 03, 2008

Lagi2 kutuk

Seorang rakan menelepon aku..

Berbual sedikit sebanyak pasal kerja,
suasana Politik semasa dan sebagainya...

Dia berpendapat..
sekarang kami (dan kawan2) semua dah berjaya
dan mempunyai bidang masing-masing..

Beliau mencadangkan supaya kami berjumpa
dan membuat satu group untuk memantapkan ekonomi.

Katanya, boleh ambik cara Al-Arqam dan Rufaqa.
macamana mereka menjana ekonomi.
Kami semua dari pelbagai bidang kerjaya..
Yang mana masing2 boleh membantu ekonomi yang lain..
i.e makan sama2...

Katanya, group kami ada Pakdi yang pakar ekonomi,
Aseb org koporat..aku dan Kanot yang loyer..
Apon yang kerja BAnk..
Semuanya bole saling membantu..

Aku mencadangkan supaya Pakdi dilantik jadi ketua..
Kalo jadi la grouping iteww...hahah

Tak ketinggalan, kawan aku tersebut membidas
tindakan beberapa rakan seperjuangan yang Masuk PTD dan JAkim.
Termasuk Pejan, Miraz, Zarifi dan sebagainya.

Dulu bukan main tentang kerajaan, sekarang menjalan kan dasar2
kerajaan.

Katanya ini semua salah PImpinan.

Lalu aku dgn laju menunding kepada KANOT dan ASEB..
deorang la pimpinan.
kalo driver masuk gaung..apatah lagi passanger..
HAhaha..

Lantas dia mengugut aku..

"Kalo ko masuk PTD..
aku nak bina satu Blog khas untuk kutuk kau saja..
Org pertama yang akan aku jemput untuk kutuk kau adalah Fazli Ramly"

Wah...gerun betul aku..Kanot itu hari dah dapat pangkat dari Fazli Ramly
hanya kerana apply gomen..hahaha

Tuesday, July 01, 2008

Acara Kutuk Paklah......................................dan Kanot.

Sejak kenaikan harga minyak dan seterusnya
mengundang kepada kenaikan harga barang,
memang diakui perbelanjaan meningkat GILA!.
(isu minyak lagi, kat sini ja la aku nk merungut pon)

Pemerhatian 1.

Selalunya aku hanya memerlukan sekitar RM 10-RM 15
untuk perbelanjaan minyak aku
balik Kampung + Jalan2 P.Buntaq.

UJung MInggu lepas, Aku Isi RM 20 Untuk perjalanan
balik ke P.Buntaq + Jalan2.
Dan untuk Balik ke Kemunting, Aku kena Isi lg RM 20.
tengahari semalam aku kena isi lagi.
Menjadikan Perbelanjaan minyak aku Naik melebihi 100%.

Tu kalo seminggu..4 minggu selalunya
dalam RM 45.
Sekarang RM 30-40 x 4.Tak RM 120?
menjadikan kenaikan sebenarnya Lebih dari 100%.
GILA!!!!!!

Hasil Pemerhatian.
= PAK LAH BOODOO.

Pemerhatian 2

Semalam aku pergi beli barang dapur di Tesco.
Barang yang sama aku beli bulan2 lepas.

Miza dah sedia list, siap dgn anggaran harga,
dan dihujungnya ada ruang "tick". Under bajet atau tak.

Yang tensennya semalam, hanya 3-4 barang saja yang harganya masih
macam bulan2 yang lepas.Yang lain....hampeh..

Dulu perbelanjaan barang dapur dibawah RM 150.
TAPI Semalam.RM 187.Naik.

Hasil Pemerhatian
= Pak Lah Bengong.

Pemerhatian 3.

Tun Mahathir selama 22 tahun memimpin MAlaysia,
membelanjakan sekitar RM 380 ++ Bilion.Selama 22 tahun.

Pak Lah selama 4 tahun, sudah membelanjakan RM 780 ++ Bilion.
Baru pat tahun!! dah lebih sekali ganda dari yang Tun M belanja
selama 22 tahun..

Hasil Pemerhatian
= Memang tak bole nak kata apa dah kat Paklah.

Pemerhatian 4

Dengan pembelian beberapa pemain baru dan
kehebatan Torres.Skuad liverpool semakin mantap.

Hasil Pemerhatian
= Booo Man u.

Kalo minyak tak turun balik dalam masa 3-4 bulan ni..
di anggarkan masyarakat pertengahan (mcm aku)
akan jatuh MISKIN mendadakkk)

Jadi, jgn kecewa kerana tiada isu Liwat disini.hahahaha

***********************************************************
Baru sat-sat aku terima SMS dari kanot pasal Anwar..
menda ntah dia ckp, Suruh aku sebarkan...

Errr...nort...gua tadak KREDITTT!!!.

***********************************************************

Keputusan Poll

Kanot dgn 7 Undi..
Menunjukkan sokongan terhadap Kanot masih kuat
walopun berbagai2 kutukan dilemparkan..

Walopun FT terkenal,
tapi cuma mendapat 1 Undi.

Begitu juga yang mengatakan dua2 tidak relevan
hanya mendapat satu undi.

Yang mengejutkan adalah PI Dulloo..
tidak disangka konsep yang
dipelopori oleh Aseb ini mendapat 3 undi.
lebih dari FT.

Monday, June 30, 2008

Limaza anta "leewat"?

Semalam aku tgk berita..
Ada laporan kes Liwat..
dibuat ke atas Anwar Ibrahim..

Rileks..
Tak tekejut pon..

Ini kan Malaysia..
Hari-hari ada kes Rogol,
Sumbang Mahram..
Rogol sana-Rogol sini..
Biasa..

Tapikan, yang aku pelik la...
Anwar Ibrahim ni,
Seorang yang hebat dalam strategi..
Takkan la dia BODO sgt nk liwat
org, dalam masa dia nk jd PM..

Byk lagi kerja dia bole buat...makan nasik ka..
minum sirap ka..

Jadi..sila lah pikir2kan...

Pastu pulak..
Org yang mengadu tu..

Kata tanpa kerelaan, apsal tak tumbuk jer kalo
org nak liwat..
Lelaki muda, takkan tak kuat kot penumbuk.
Sepak ker...kan?
Paling mudah..lariiii.

Ala.korang pikir sendiri la...

Kes ceni, mudah jer nk cipta bukti..
setakat DNA, mudah je nak dicurik.
Air liur, air kencing. Darah.

Nak cek ponggong kena liwat?
ala...bole suruh org lain liwat..
pastu letak DNA org lain.

Tak pon cucuk dgn timun ka,karot ka..
pastu letak DNA org lain.
(ahahaha..hanya sekadar pendapat)

Ala..dalam CSI vegas selalu tunjuk..
Lain la kalo forensik kita hebat mcm "Warrick Brown.."
atau "Gil Grissom".
barula dapat detect..
Kalo setakat macam kes tahun 98 dulu..baik tak payah...

Tapi, bak kata pihak polis..
sila beri ruang untuk siasatan..

Jadi, tak bole la nak komen lebih2..
korang pikir2 la sendiri..

Baik aku bukak soccernet..tgk berita Torres score.

Friday, June 27, 2008

JUmaat...Untuk renungn..

Membelek satu majalah keluaran Julai.

Aku amat tertarik dgn kisah seorang bekas Pilot
berbangsa India yang memeluk Islam.

Kisahnya bermula apabila
penulis berbual dgn Bekas Pilot berkenaan
di Masjid Sri Petaling.

Bekas Pilot itu menceritakan kisah bagaimana dia
boleh mendapat Hidayah..

Kejadian berlaku 6 tahun lalu sewaktu
beliau ditugaskan untuk menerbangkan Jenazah
seorang tokoh Agama terkenal dari Kuala Lumpur
ke sebuah negeri di utara.

Bekas Pilot tersebut menceritakan
kepada penulis bahawa sejak berlepas
dari Kuala Lumpur sehingga ke Negeri di Utara
tersebut, berlaku satu kejadian yang tidak
pernah dilaluinya sepanjang menjadi Pilot.

Menurutnya, dalam keadaan panas terik,
tapi, sejak dari Kl lagi, ada awan yang melindungi
pesawat yang dipandunya, sehinggalah tiba
di Negeri utara itu..

Sebaik mendarat, beliau memeluk Islam...
Kata, dia bersyukur kerana Allah memberikannya
satu "Asbab" untuk dia memeluk Islam..
Subhanallah...

Penulis pula, teringat tentang Jenazah tokoh Agama
tersebut, rupanya penulis pun terlibat dalam
menguruskan Jenazah tersebut di sebuah Hospital
Di Bandar Tun Razak..

Menurut Penulis, Jenazah tersebut tidak perlu diusung
untuk dibawa ke Surau berdekatan untuk disolatkan..

Ini kerana Terlalu ramai orang yang datang dari
seluruh pelusuk negara untuk menziarah.
Dan keranda hanya perlu berpindah dari tangan
ke tangan (passing) lalu tiba di surau..

Secara kebetulan, Bekas Pilot dan Penulis
telah terlibat dengan jenazah yang sama...

Setelah aku membaca description penulis...

Aku terbayang kembali saat tersebut...

Aku juga berada di surau tersebut untuk menziarah
tokoh agama tersebut...

Cara aku ke sana juga bagai dipermudahkan Allah..
Tanpa disangka..Anuar Kudus mempelawa untuk
menumpangkan aku kesana.

Aku juga melihat dgn Mata aku sendiri bahawa
keranda tidak perlu diusung...
hanya passing....

Kali pertama aku melihat orang menziarah begitu ramai...
Sultan kedah juga hadir bagi memberikan penghormatan..

Kali pertama juga aku melihat
solat jenazah perlu dibuat beberapa sesi
kerana terlalu ramai orang untuk dimuatkan dalam2 satu2 masa..

Aku solat pada sesi ke-3.

Itu adalah kali kedua aku mengalirkan mata
sewaktu berlaku kematian...selepas Arwah ayah aku meninggal..
Aku sendiri tak tau kenapa aku mengalirkan air mata..

Melalui gambar yang ditunjukkan,
aku tahu ia bukan sekadar gambar hiasan...
itulah gambar sebenar hari kejadian...

Dia seorang tokoh Agama yang berjuang Ikhlas kerana Allah
dan kerana Islam...Kematiannya baik...

Kita,belum tahu bagaimana kesudahan kita...
Mohonlah kepada Allah supaya penutup kita
adalah yang baik..(Husnul Khotimah)

aku menarik nafas....lalu perlahan-lahan
menutup Majalah tersebut...
hampir majalah itu tertutup..
aku terpandang semula gambar pada hari kejadian....
Salah satu gambar sewaktu solat Jenazah...


EHHHHHH????????Ini Kanot!!!!!

Wednesday, June 25, 2008

Memang SIOL

Aku menonton Buletin 1.30 tadi.

kerajaan BN mengumumkan bahawa
insentif RM 1juta akan diberikan
kepada atlet negara yang menang pingat
emas untuk olimpik beijing.

Rm500k untuk Pingat Perak dan Rm 300k untuk Pingat Gangsa.

Dan Pencen bulanan Atlet olimpik dinaikkan
dari RM 3k kepada 5K sebulan.

Itulah pengumuman yang dibuat kerajaan BN.

Di saat Rakyat menderita tak cukup duit.

Kerajaan suka ria nak bagi kat individu tertentu
sejumlah duit yang boleh membantu berpuluh-puluh
keluarga miskin kat malaysia ni.

RM sejuta,Berapa bijik rumah kos rendah bole Buat?
gaji sebulan 5 ribu, bole bagi kat berapa Rakyat miskin?

Atlet Malaysia ada 33 org.
Tak ka RM 33 Juta peruntukan untuk tu saja?

33 Juta Bole tolong berapa puluh ribu rakyat miskin kat malaysia ni?

Dengan pengumuman tersebut.
memang sah.

BN = BABI NEGARA.

*****

kepada YDP Maipp (Majlis Agama Islam Pulau Pinang)
Jangan Menunding Jari kpd Pas dan PKR
tentang isu penjualan arak di karnival belia Pulau Pinang.
Sapa yang ada kuasa untuk menjalankan penguatkuasaan ?

Maipp kan bole menerusi Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Pulau Pinang) 1996.
Kesalahan berkaitan akidah Syeksyen 19(1) meminum minuman
memabukkan dendanya dua tahun penjara atau RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

Syeksyen 19(2) membuat, menawar, menyimpan,
mempamer untuk jualan atau membeli boleh didenda
tiga tahun penjara atau denda RM5,000.

APA KERJA HANG KAT JAWATAN YDP TU?
kerja untuk BABI NEGARA?

cuba pikir sikit.sok kat akhirat hang kena soal tentang kuasa
hang tu, ada kuasa, tapi buat BODO..

Tuesday, June 24, 2008

Antara 2 Insan

Kalo diperhatikan.

Dah byk kali aku tgk dalam komen2,
terdapat kekeliruan oleh
pembaca2 tentang dua orang pengkomen..

kekeliruan ini timbul kerana 2 pengkomen
ini mempunyai nickname yang hampir sama.

Iaitu Kano dan Kanot.
Terbaru yang keliru ialah Apon.

disini sedikit perbezaan diantara kano dan kanot.

Kano ialah Noor Zuraida
manakala Kanot ialah Noorazmir

Kano ialah seorang wanita Pahang yang berkahwin dgn org Kedah.
manakala Kanot ialah lelaki kedah yang berkahwin dgn org KL.

Kano sedang mengandung anak pertama
Kanot sedang "mengandung" yang tak ketahuan due datenya.

Kano pernah di"describe"kan oleh
beberapa kenalannya sebagai
"Campak dalam air jadi Ikan"

Kanot pula kalo campak dalam air jadi Dugong.
hahahaha.

Kano orgnya putih.
Kanot orangnya sebaliknya..heheh

Kano mempunyai blog, tapi tak pernah Update.
Kanot pula blognya semakin popular
(setelah aku iklankan kat blog FT)

Kano boleh menyanyi kerana suaranya sedap.
Kanot pula bekas Penyanyi nasyid..
bekas..maksudnya...ehehe..

Aku jarang kutuk kano.
Aku hari2 kutuk Kanot.

ini adalah sebahagian perbezaan mereka.

FT pula menggambarkan kanot sebagai.....ANEH.
baru FT tau sapa kanot.


kalo FT kata centu...aku tak bole nk komen apa dah...hahaha.

Monday, June 23, 2008

2 tahun.....

Selepas menonton tivi,
Aku dan bini bersiap2 nak masuk Tidor.

Hanany dah memang tergolek atas katil.
Letih benar dia balik kampung.
Puas dia jalan kat laman rumah mak aku.

Aku dan Bini baring atas katil.

Mata memang mengantuk,
Tapi tak belo nk lelap lagi..

Sementara tunggu nk lelap,
Kami berbual...

Perbualan berkisar tentang
kehidupan kami bertiga.

Apa yang telah kami lalui..

Tak dilupa isu kenaikan harga barang dan Minyak.

Aku bertanya kpd Isteri,
Bahagiakah dia berkahwin dgn aku.

Dia menjawab seperti biasa,
"BAHAGIA!"

Dan dia mengajukan soalan yang sama kepada aku.
Aku jawab bahagia.

Isteri aku berusia 22 tahun..

Di saat rakan2 sebaya dia baru nk kenal dunia,
ada yang dok merambu ramba lagi,
Dalam seawal usia 20 tahun,
dia menagmbil keputusan untuk meninggalkan
dunia remajanya,untuk menjadi Isteri..

Dalam Usia seawal 21 tahun,
dikala rakan2nya masih merambu ramba
berseronok suka,
Dia telah menjadi seorang Ibu..

Dalam usia seawal 22 tahun,
dia tekun mengurus rumah
dan melayan karenah anak yang berusia setahun..

Bagi aku, bukan senang untuk usia semuda
itu untuk meninggalkan dunia bujang
lantas menjadi suri rumah....

Aku amat menghargai pengorbanan isteri aku...

Lantas aku ucapkan..

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-2...

23 Jun 2008

2 tahun yang sangat manis.....