Friday, April 27, 2007

Brani?

Cuti hari pertabalan Agong...

Lantas mengikut bini pergi miting untuk buat soalan priksa.
Oleh kerana tempat miting yang agak jauh,
mengambil kputusan untuk menunggu sehingga miting abes
krana dalam proses penjimatan bahan bakar.

Rupanya, bukan aku seorang yang begitu,
Suami2 kawan2 bini aku pun centu.

Dalam masa bini2 miting,
Kami pun berborak..

Berkisar tentang ketidakcukupan wang pada zaman ini..
Rupanya, memang musim Road tax mati,
aku pun baru je renew 25hb haritu, RM200 sbb takde NCB.
ada yang dah 2 minggu Road tax mati,
tapi masih blum renew sebab dahulukan yang lebih penting
mcm blanja anak2.(majoriti eorang kerja biasa2 jer,kilang,drebar lori&jaga tol)

Barang2 dapur pun makin mahal.
"aku pun cerita yang akupenah g supermarket, amek2 brg dapur,
rasa mcm sikit jer, tengok2 RM 1++..

deorang mmg byk pengalaman.
ada yang berkata,"kita tak bole lari dari masalah,
kalo ada masalah, bukan hidup terus musnah, Insya-Allah ada jalan keluar.
Melainkan kena hukum gantung jer".kami gelak.

"aku dgn mona(bini dia) pernah sampai tak dak duit, gas abes,
nak bli lauk takdak duit, mujoq ada beras sikit, aku pi cari pucuk paku
kat blakang taman tu, masak pakai kayu api, nasib baik ada kicap.
Kalo ada masalah, kena blajar cari jalan"

Lantas salah sorang bertanya kepada aku,"hang kerja normal shift kan?"
"Yeah !" kataku.
"Kalau aku dapat keja normal shift, mesti best",katanya (dia keja jaga tol)
"sabtu ahad boleh mniaga"sambungnya.
"haritu, aku buat sehari ja, jual ayaq biasa ja,modal brapa sen ja,untung RM200."
"paling2 bodo kalau hujan pun, RM50 tak kurang..la ni kan panas"
"Meniaga air ni senang, bancuh2, tunggu.Kena brani dgn Rajin tak rajin ja"

Lantas aku terkenang saat aku berniaga air dan ice blended swaktu pesta konvo,
memang susah, aku bangun seawal pukul 5 pagi (kelas pukul 8, liat)
untuk pergi beli bahan di pasar borong selayang.(Buah ice blended)
walopun penat sikit, tapi puas.
Rasanya aku mmg ada bakat meniaga dek krana mulut aku yg bising.

Lantas, mengingatkan aku juga tentang mesin tebu, mesin soya, tong air
milik bapak mertua aku yang tersadai pada bulan2 biasa ni,(deorang meniaga air bln puasa)
teringat jugak keluhan bpk mertua aku akibat keengganan adik ipar aku
utk meniaga pada bulan2 biasa ni,(merempit jer kejenye).

Pulang kerumah, aku tanya bini aku,
"agak2 kalo kita pinjam tong air, abah bagi tak?"
Bini aku menyambung, "mesti bagi punya la"
"lagipun abah mmg menggalakkan mniaga, dulu2 Za penah kuar modal,
buat kuih 3-4 jenis,letak kat gerai mak, untung dalam RM 15 sehari."
Sambungnya lagi, kalo nak mniaga, kita buat bulan puasa nanti,
kita join tapak abah, Za bole buat nasik ayam & Laksa katanya"
Dulu mak ada buat nasik ayam skali,Za ikut tolong bungkus.
tapi anak dah ramai, tak sempat"
"nanti, kita la pulak jual"

Eh, rupanya bini aku ni ada jugak pengalamn mniaga,
Cuma, adakah tindakan aku nanti akan melanggar Legal profession Act?
Kata-kata Kena berani dan rajin tak rajin ja terngiang2..
brani apa, rajin pun rajin jugak.



Note: seorang kakak aku Resign dari jawatan Kauselor UiTM,
lalu meniaga nasik lemak dan mee kuah.

11 comments:

AM said...

bole je. ko diam2 aa. kalu kene caught, ko kata ko saja2 tolong pak mertua ko, bukan perniagaan ko.
go kimi go!

pakdi said...

berniaga je...

kau lebih takut LPA ke lebih takut orang kata, eh lawyer pun jual air?

KiMi said...

Am: yeah!! btol. mmg perniagaan pak mertua aku, barng2 pinjam.

Pakdi: tak takut langsung LPA tu.orang kata loyer pun jual air pun aku tak takot.Biar orang tau jd loyer bukan byk duit.yang byk duit cuma org atasan jer.

kano said...

lu meniaga jela. gua pun meniaga apa.la ni siap ada kedai share ngan abg gua lagi.leh la beli hadiah tuk anak lu, preps kawen, blanje am, asne (akan datang) dsb.

asne said...

leh la beli hadiah tuk anak lu, preps kawen, blanje am, asne (akan datang) dsb. - part asne tu paling betol!! wahla~

hi aKimey! i miss you!

kano said...

Asne: sabo2..

KiMi said...

Nor: bagusla kau meniaga, apa kata kau blikan anak aku Decoder Astro.
Asne: miss a.kimey?ngee

kano said...

eH!lu nak ajaq anak lu tgk ESPN dari kecik ek??isyh isyh..

sis zue said...

hahaha..dasatkn kak zue? siap col kimi lagie bila tak update blog nie.. bukan per ini antara blog kegemaran.. selain blog berhaluan kiri (hahaha..kene gaks cari alternatif information)..nak meniaga? best gak tue.. 9 daripada 10 rezeki dtg dr berniaga.. good luck!..

kanot said...

Itu lah peritnya dan manisnya bila bebini.

Aku bulan ni (4) rekod tinggal RM1 saja dlm poket...cuak nak mampos. Abes duit renew lesen,roadtax,bini aku pulak takleh masak,so tetiap ari makan luaq. Tu tak masuk kalo dia tghari nak mkn KFC pstu mlm nak McD..anak dlm perut yg nak katanya. Apakan daya,syg bini duit-duitkan.

Tu tak masuk bulan ni gaji masuk lambat,bos cuti tak sudah2...mmg haram jadah.

Tp itulah kuasa Tuhan,harini masuk jugak gaji...dan berganda dari bulan2 sebelum2nya. Aku pon heran,bos aku nak mampos ka bd smpai double?rupa2nya br sedar diri ini dah abes chambering,maka power la ckit...HAHAHAHA.

Kesimpulan; cpt2 lah bebini,takat boleh panggil abah and umi tp tak menikah lg takdak maknanya...HAHAHAa

p/s: MAN U POWER!!

kanot said...

OpSss... satu lagi.

Dah gaji pon 'up' ni, aku pon plan la kalo bulan ni and bulan dpn leh save RM2000,so bln dpn leh la beli PS3. Terus bini aku sampuk..

"Ambooiii...banyak cantek. Toksah berangan naa...pi beli katil baby cpt!"

Kuangkuangkuangkuang..............