Monday, September 03, 2007

Cuti Merdeka

Pergi ke klinik..
membritahu kpd doktor tentang anak..
selepas diperiksa..

doktor menyatakan bahawa
anak mengalami alergic kpd susu lembu.
dan mungkin juga menghidap "colic".

kerana anak juga mengalami simtom2 colic.

aku bertanya kpd doktor...
apakah solusinya.

kerana anak alergic susu lembu...
dan juga tak isap susu badan..
jadi anak kena minum minuman altenatif..
iaitu susu yang bukan berasaskan lembu.
cadangan yang paling baik adalah susu soya.
Jenama ISOMIL..ia juga akan mengurangkan colic.

colic = kembung perut.
Canggih sikit sebut Colic.
simtom2nya adalah kuat kentut..hehe.

oklatu..Alhamdulillah..anak sehat2 saja..
cuma tak bole minum susu lembu..aku lega..sekejap.
tapi bila melihat kepada harga susu ISOMIL.
mak aih!!!! mahalnya..

takperla..
supaya anak tak kena alergic..dan colic.
biar bapaknya yang kena colic.
bapaknye kena minum air suam jer..sampai kembung
simpan duit beli susu anak..

************************************************

membawa isteri ke Pasar Malam P.Buntar..
Dia tak penah pegi sbb Psr Mlm p.Bntq hari Jumaat.

setelah membeli beberapa benda..
tiba2 isteri yang tgh mendukung anak
dalam beg baby berkata dgn lembut dan baik.

"Abang larat ke nak bawak semua?"
"Bak sini za tolong" sambil senyum lak tu.
Lalu aku berkata..
"Ewah...dah dapat baju Raya"
"Terus baik dan buat muka comel"

Isteri gelak kecik..hik hik..
dan terusbuat muka comell
Aku rasa dia nak sepasang lagi baju raya
dan 2 pasang utk anak..
sebab dia masih buat muka comel.


************************************************

Dalam perjalanan pulang dari rumah ibu.
tiba2 kereta mati enjin..
semua padam, jam, meter.

dan tiba2 semua idup balik..

terus ke rumah mekanik private aku.
dia memeriksa.. lalu bertanya..
tgk tu..kerin'
bila last hang isi ayaq bateri?
RM 1.50 saja..
nanti kerana RM 1.5o.. melayang beratus..

oho...

*************************************************

Dalam perjalanan pulang dari rumah ibu juga.
Terus ke McDtaiping..
belanja bini makn Big mac.
sebab dia dah penat masak kt kmpung..
jadi malam tak payah masak.

dari Mcd. aku melalui satu jalan..
tesergam satu bangunan 3 tingkat dalam pembinaan..
luasnya beberapa ekar.

Bini terus berkata kpd anak.
"Hanany! Tgk tu!
Tempat kegemaran kita yang baru dah nak siap!

Aku tepuk dahi.
Bangunan 3 Tingkat itu..apabila siap nanti..
akan dipanggil sebagai..
TESCO Taiping...
rabak poket aku...

12 comments:

kanot said...

Haha.. ya betul tu...

rabak poket baju raya...
nnt raya balut badan dgn kain pelekat saja..
menari cha cha..
yariba yariiibaa.....

KiMi said...

Hahaha..
Anak bini kita pakai baju baru..
Kita pakai kain pelikat saja2.
YaribbaAA!!!
Torres!
Torres!

sufanasrin said...

o,hanany alergic susu lembu jugak ker.anak sepupu aku cemtu jugak.mmg kena blanjer lebih ler.hrga mahal tp tin kecik jer.dpt brape kali minum jer setin tuh..xpela kimi, demi anak..

AM said...

hahaha! hahaha! hahaha!
besla miza! woohoo!

anak ko lactose intolerant! sampai ke tua tu.

kimi said...

Arin: btol tu Arin...anak punya pasal..takper..

AM; aku tatau dia blajar dgn sapa Am..Pantang nampak supermarket..
terus ceria.
Ya btol..anak aku intoleran laktosa. 30%akan sembuh bila usia 3 tahun..selebihnya.takkan sembuh.
Patutla dia cuma naik kat pipi saja..badan tak naik.

Rin said...

aa taiping dah nak ader tesco eh

madulebah said...

oit oit anak hang besaq mana dah? mau baju kembang2 ka?? ka anak hang pakai jubah :p

kimi said...

Cudas:
baju kembang pun bole. jubah pun bole.

Anonymous said...

kimi, kalo hg nk kurangkan simpton colic tu, kt kedai baby ada juai botoi susu cap dr brown. hrga dia dlm rm20-30.leh kurangkan colic.tgk design botoi susu nie pon aku kagum sbb dlm tu ada paip utk elakkan kembung perut.kalo ada duit lebih, cuba la try.xrugi, pasni angah, alang, acik n adik su hanany pon leh guna gak.

pakdi said...

aik, kau boleh lupa jaga kereta. selalu kau concern. kronik ni keadaan kau.

kalau dah ada tesco, hm.. cuba shopping 13,14,15 = tengah-tengah bulan. maksudnya kau kena ubah hari utk belanja dapur.

kenapa 13,14,15? sebab tu lah majoriti umat melayu takde duit dan waktu tu lah tesco punya barang harga lagi murah dan dibeli oleh bukan orang melayu ;)

KiMi said...

anonimus: anak aku intoleran laktose sama...jadi aku dah tukar susu. susu yang tak menyebabkan kolik dan anak aku tak elegik.tq.

pakdi.: kau memang perkauman a pakdi.
aku mmg bli brg time tu..sebab aku dapa gaji lambat....

pB said...

cayalah...

Tepeng dah nak naik Tesco ...