Thursday, July 12, 2007

"Maut"

Nak pindah umah..

bajet sangat2 terhad..
ada 2 3 barang yg perlu tak beli lagi..

sebuah mesin basuh.
sebuah peti ais
dan sebuah kabinet dapor gas..

kira2, mencecah ribuan ringgit..

aku terjumpa sekeping flyers

di situ, tertulis satu 'lubang' utk aku
keluar dari masalah kewangan.

tapi, aku dah selalu dengar cerita tentang ni.
dalam paper, cakap2 orang,
interest, memang tinggi.
kadang2, tak mampu nak bayar interest je.
memang mencari "maut" kalau terpedaya.

kalo tak dapat bayar, tentu akan diburu "maut"

Dekat flyers tu pon dah sah tertera perkataan "maut"

tapi, aku takder pilihan lain..
takkan nak biar bini aku basuh baju guna tangan..
takkan nak beli lauk hari2,
kena la bli bahan mentah simpan dlm peti ais..

aku dah fikir masak2..
akan pergi ke tempat ditunjukkan dalam flyers tu..

tempat yang dinamakan.."Court Maut"

12 comments:

AM said...

ko ni kan...

KiMi said...

apa?

KiMi said...

am,jawab la.ko ni ka ape?

kanot said...

aku dah pi court tsebut, mmg agak maut. tapi apa kan daya, kalau takut risiko, usah bicara pasal jaga anak org...ya tak?

hang kena bwk slip gaji, minimum rm1500, pastu trus boleh bawak blk barang...APA BARRRANGGG...

madulebah said...

kawan aku kata, kalau laki sayang bini, dia belikan ASTRO lah..

KiMi said...

ha'ah.astro.nak cucuk kt mana? Tv pun tak dak.

Sufanasrin said...

ini salah satu risiko kawen awal.tp sbnr nya dlm kesusahan tuh ada hikmah yg besar.pahala akad nikah tu besarnya seolah2 meruntuhkan empayar iblis.sebab ko dh buat kebaikan yg besar maka Allah bg la ko susah sket nk tunjuk dia sayang kt ko. ok ape, Allah sayang..bini sayang.. susah pun tak kan? neway, gi amik brg kt situ bukannya byr cash pun! at least brg ada..kira investment la jugak tuh..ceh! pnjg plak aku komen..

Sufanasrin said...

pembetulan..
"Allah sayang, bini sayang..susah sket pun tak pe.."

AM said...

sukati akula aku nak stop sampai situ je.

AM said...
This comment has been removed by the author.
madulebah said...

TV mak ada 2 kan?? mintak ar satu.. mesti mak bagi punya kat hang.. ha ha ha

arar said...

sapa kata susah...kimi semua benda tu dia ada

orang bujang...semua benda tu tak ada

tahniah kimi

Firman Allah " Kahwinlah...sesungguhnya jika mereka dalam keadaan miskin, maka Allah akan berikan kekayaan dengan rahmatNya"