Tuesday, January 30, 2007

ada sapa tau?

Last Saturday..

tayar keta pancit..
Aku pun bukak tayar..
Tangan aku berlumuran dengan minyak..
Tapi aku rasa mcm tenang..

lepas pasang tayar spare
Aku ke kedai tayar untuk beli tayar baru..
aku rasa seronok brada kat kedai tayar.

Tayar baru siap..tokey kedai tanya..
Mau pasang ka?
aku cakap takpa, nanti wa pasang sedri..

on the way balik.keta rasa macam senget..
sebab tayar spare tu tayar baru jugak..
tiga lagi, tayar lama..
tayar baru tadi,tak pasang lagi..

Sesampai kat umah mak aku,
aku decide nak letak dua tayar baru kat blakang..
dua tayar lama kat depan..
tayar paling buruk..takde bunga..aku buat tayar spare.
sayang nk letak tayar baru kt depan..nanti cpt haus..

aku memulakan kerja...
skali lagi aku berlumuran minyak..
tapi..aku rasa cukup suka dan tenang..

Perasaan ceni jugak aku rasa bila aku repair motor dulu tu.(entry 23/12/2005)

aku rasa cukup release bila buat kerja mekanik.
Lalu aku teruskan dengan membetulkan lubang Aircond,
Bukak karpet keta..isi minyak injin..

Mungkin sebab dari kecik lagi..
aku selalu ikut dan tengok abang aku repair Motor,Kereta,dan Backhoe..
Dia memang mekanik la...
aku jadi minat buat benda tu..
Sampai sekarang pun,kalo dia repair keta ke,motor ke,aku mesti tengok
sampai siap..

Adakah aku cuma berminat dengan kerja mekanik sebab aku dah tengok sejak kecik?
adakah aku boleh jadikan kerja ni sebagai hobi?
atau adakah aku lebih berminat jadi mekanik daripada jadi seorang lawyer?


halamak....macamana nak isi 'deed of assignment' ni..?
sapa assignor?
sapa assignee?
sapa costumer?
sapa vendor?
siap ada endorsement of third party.sapa tu?

ada sapa tau?

17 comments:

AM said...

aku tak tau.
selalu aku tgk DOA dah siap.

ko buatla part time jadi mekanik.

AM said...

aku tak tau.
selalu aku tgk DOA dah siap.

ko buatla part time jadi mekanik.

kano said...

setuju ngan am.part time mekanik.sabtu ahad ke.simpan duit mekanik tu untuk anak seterus pulak.wahahaha..DOA?apa tu?nanti mau check sama orang conveyancing untuk kepastian.

KiMi said...

Am:halamak..kena tulis surat kat bar council la untuk mintak kebenaran.Aku pun selalu tengok DOA yang da siap..

Kak nur:DOA tu apa? "DEAD OR ALIVE"

madulebah said...

aku x mau komen pasal DOA :p

Adakah sebab kereta tuh sebelum ni bertuankan seorang perempuan seperti mana motor tu dulu?? hahaha..

weh sapa nak tolong aku tukaq tayar kalau tayar aku pancit lagi?? ahaks

KiMi said...

memang sebab keta tu btuankan pompuan dulu.
rosak yang kecik,dibiarkan sehingga menjadi besar.
tukar taya?tepon la sapa2 kat ptama komplek.ramai lagi membe aku.haha

Sahal Fikri said...

woit..maap la aku ni tak reti sgt jadi mekanik cam ko.mmg bisnes baik nih.

aritu pakked kata aku tayar blkg yg cepat haus. bila ko ckp tayar depan, aku konpius. eh, tayar mana spinning nih?

pakdi said...

kau patut carik kerja bersifat teknikal. lawyer ni kerja teknikal ke? ntah la, aku pun tak pernah jadi lawyer. yang pasti, aku cuma suka certain part of law, dan bukan jadi pengacara.

nanti duit kau banyak (sebab jadi lawyer) tapi kau rasa something missing.

ke kau nak duit sikit (sebab kerja bukan lawyer) tapi kau rasa ada happiness.

tapi aku nak duit byk dan happiness. sebab tu aku tak jadi lawyer dan tak kerja dengan orang ;)

kalau setakat nak basic business, boleh consult aku. 100 hengget per hour. amacam?

arin said...

uits..buat DOA ker? islamic ke conventional?

KiMi said...

Suhail:kalo pacuan tayar blakang,blakang la haus.
kalo pacuan tayar depan cam kancil,depan la haus.
Pakdi:pungkurkau.
Arin.DOA Islamic la..takenah bua.. tu yang kompius..hang tau?

kanot said...

bila bos hg suruh wat DOA, maknanya itu adalah teguran ikhlas bos hang yg melihat hang semakin malas berdoa. Insaflah kawanku, marilah kita sama2 berdoa.. Allahuma bariklana fima rozaqtana waqina azabannar.. - DOA yg aku paling suka. harharharharrrr

KiMi said...

hahaha hampeh..aku pun semakin suka doa tu.
aku takut malam nanti,doktor tsalah scan perut..terscan perut aku..kompius sapa yang ngandong..haha

arin said...

oo.. islamic. aku x power sgt tp bleh laa.. ko nk tau psl ape?

KiMi said...

Arin:
Client, dpt loan dr bank.
pastu nak letak rumah bini dia untuk security.
tapi rumahtu flat,blum dpt title.
apa yang aku kena letak dlm DOA tu?
Sapa Assignor?
Developer jadi apa?

AM said...

ko jangan kelakar sangat boleh tak kimi?!

(kanot pun kelakar)

arin said...

ni nk wat loan ke? ke doa utk transfer? hm, cemane eh.. dlm kes ko ni, assignor ialah owner/sape yg beli rmh tu. xkirala brape nama pun. indorsement tu mstila dr developer, cos still master title. selagi title x release, msti kena ade conset developer..
kimi, aku try je ni..aku xtaula aku mnjwb soalan ko ke tak..

KiMi said...

DOA Loan..
ok2..menjawab je.TQ.